Veiligheidspact Aukus

EU-ministers tonen zich solidair met Parijs in duikbootaffaire

 

 ©  BELGAIMAGE

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben vanuit New York hun “duidelijke steun” uitgesproken aan Frankrijk in het geschil over het veiligheidspact Aukus. Dat heeft Josep Borrell, de Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, gezegd.

Bron: BELGA

Eind vorige week raakte bekend dat Washington, Canberra en Londen samen een pact sluiten, zonder de Europese Unie daarin te betrekken. Voor Frankrijk betekent het dat het een contract ter waarde van 90 miljard dollar, voor de aankoop van 19 onderzeeërs, door de neus geboord ziet.

LEES OOK. Frankrijk op ramkoers met VS, VK en Australië: wat is de duikbootaffaire en wat zijn de gevolgen? (+)

“Deze aankondiging druist in tegen de oproepen tot meer samenwerking met de Europese Unie in de regio Indo-Pacific”, zei Borrell. 

De 27 EU-lidstaten hebben nu duidelijk hun steun betuigd aan Frankrijk, zei Borrell maandagavond (Amerikaanse tijd) aan journalisten. De EU-ministers hielden maandagavond een vergadering, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die momenteel aan de gang is.

LEES OOK. “Dit doet denken aan Trump”: Frankrijk en China ziedend over nieuwe militaire alliantie en contractbreuk (+)

Afghanistan en Mali

Vooraf was Afghanistan aangekondigd als belangrijkste gespreksonderwerp op de top van de Europese ministers. 

Daarnaast stond ook de situatie in Mali op de agenda, na de recente staatsgreep daar. De ministers zijn bezorgd over de plannen in Bamako om de Russische paramilitaire organisatie Wagner Group in te schakelen. “Het lijkt erop dat de overgangsautoriteiten deze mogelijkheid bespreken”, zei Borrell. “Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de relatie tussen de EU en Mali.”

Een twintigtal Europese landen, waaronder België, hebben in het kader van de EU-trainingsmissie troepen ter plaatse. Voor België zijn dat 15 manschappen. Binnen de VN-missie Minusma heeft ons land nog eens 95 troepen in het West-Afrikaanse land.

Meer over Europese Unie

Video

Keuze van de redactie