VOORBESCHOUWING WK WIELRENNEN 2021 BELOFTEN. Kan Europees kampioen Thibau Nys voor de unieke dubbel gaan?

 

 ©  ISOPIX

Op de wegrit bij de beloften liggen er nieuwe medaillekansen voor de Belgen. Met Thibau Nys (18) en Florian Vermeersch (22) heeft België twee totaal verschillende troefkaarten in handen, maar ook de Nederlanders komen met een sterke en uitgebalanceerde selectie aan de start.

Jonas Withouck

Start: 13u25 in Antwerpen

Aankomst: 17u40 in Leuven

Afstand: 160,90 kilometer

Het parcours

De beloften leggen een gelijkaardig traject af als de profs, maar hun wedstrijd is wel 100 kilometer korter. Ze starten op de Grote Markt in Antwerpen, vanwaar ze richting Leuven rijden. In Leuven rijden de renners eerst anderhalve ronde op het lokaal circuit, om vervolgens een ronde op het zogenaamde Flandrien Circuit in Overijse te rijden. Voor de absolute finale gaat het opnieuw richting Leuven, waar de renners nog eens tweeënhalve rondes van 15 kilometer moeten afleggen.

Op het 32 kilometer lange Flancrien Circuit in Overijse volgen zes hellingen elkaar in sneltempo op: de Smeysberg (700 meter, 8,8 %), de Moskesstraat (550 meter, 8%), de S-bocht Overijsse in combinatie met de Taymansstraat (738 meter, 5,5%), de Bekestraat (439 meter, 7,7%) en de Veeweidestraat (484 meter, 5,2%).

Op de plaatselijke ronde van 15 kilometer in Leuven liggen nog eens vier hellingen: de Keizersberg (290 meter, 6,6%), de Decouxlaan (975 meter, 2,5%), de Wijnpers (360 meter, 8%) en de Sint-Antoniusberg (230 meter, 5,5%). In de slotkilometer gaat het eerst nog 750 meter licht omhoog (2,2%) op de Geldenaaksevest, waarna de laatste 250 meter vlak zijn.

 

 ©  Flanders 2021

Mogen de Belgen dromen van het podium?

Zeker. We moeten dan vooral in de richting van Thibau Nys (18)en Florian Vermeersch (22)kijken. Als het tot een sprint met een uitgedund peloton komt, maakt de razendsnelle Thibau Nys - als hij alle heuvels overleeft - veel kans om te winnen. Als kersvers Europees kampioen bulkt hij van het vertrouwen, maar het parcours van het WK is toch nog iets zwaarder dan dat van het EK in Trento.

Het parcours is nog meer op het lijf van Florian Vermeersch geschreven. De Oost-Vlaming pakte maandag al brons op het WK tijdrijden en start ook ambitieus aan de wegrit. Met zijn ervaring bij de profs - hij reed al voorjaarsklassiekers en heeft onder meer de Ronde van Spanje in de benen - kan Vermeersch ver komen. De renner van Lotto-Soudal zal zich hoe dan ook vooraan in de koers mengen.

Nys en Vermeersch zullen worden bijgestaan in hun jacht op een medaille door Arnaud De Lie (19), Fabio Van den Bossche (21) en Stan Van Tricht (22).

Florian Vermeersch bereikte maandag zijn eerste doel: brons op de tijdrit. 

Florian Vermeersch bereikte maandag zijn eerste doel: brons op de tijdrit. ©  BELGA

Dit zijn de andere favorieten

Ook de Nederlanders komen met een sterke selectie aan de start. Als het tot een sprint met een uitgedund peloton komt, kunnen onze Noorderburen met Olav Kooij (19) en Marijn van den Berg (22)op twee pijlsnelle paarden wedden. Mick van Dijke (21) is dan weer eerder een klassieke, aanvallende renner met een punch in de benen.

Verder wordt het uitkijken naar Søren Wærenskjold (21), een Noorse renner met een enorm volume die zich in de toekomst wil profileren in de Vlaamse klassiekers. Ook de Eritreeër Biniam Girmay Hailu (21) profileerde zich al tijdens zijn eerste profjaren bij Intermarché Wanty-Gobert. Girmay houdt van eendagskoersen en heeft ook een degelijke sprint in de benen. Eind augustus werd de Eritreeër nog zevende in de Druivenkoers in Overijse.

De sterke Noor Søren Wærenskjold werd vierde op het WK tijdrijden, net achter Florian Vermeersch. 

De sterke Noor Søren Wærenskjold werd vierde op het WK tijdrijden, net achter Florian Vermeersch. ©  ISOPIX

Dit zijn de sleutelmomenten

Op het rondje in Overijse zal de beslissing nog niet vallen, maar kan er wel een stevige ontsnapping ontstaan. Op een parcours met veel bochten, wat op de plaatselijke rondes in Overijse en Leuven het geval is, heeft een peloton het altijd moeilijker om een groepje vluchters terug te halen. Het zal dus zaak zijn voor de Belgen om minstens een mannetje mee te hebben voorin.

Als het tot een sprint komt met een uitgedund peloton, wat ook goed mogelijk is, zullen de Belgen moeten rekenen op de sprint van Thibau Nys. Als zijn ploegmaats hem goed over het oplopende stuk kunnen loodsen in de slotkilometer, kan hij het in de laatste vlakke 250 meter afmaken.

LEES OOK. Thibau Nys is klaar voor het WK: “Als hij er in de finale nog bij is, dan heeft hij winstkansen”

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie