De dierendokter

Welke spinnen niet bijten en waarom je een web het best laat hangen

 

 ©  Shutterstock

Wist je dat het gemiddelde huis ook de thuis is van zo’n 1.500 spinnen? Bijna altijd zijn ze ongevaarlijk.

Renilde Bleys

Geen goeie griezelfilm zonder een spin die onverwacht opduikt. Nochtans zijn de beestjes de beste hulp in huis. Zij voorkomen immers een explosie van andere – minder onschuldige – insecten in je huis. Een doorsnee woning heeft op piekmomenten zo’n 1.500 spinnen die rustig verpozen en op ongedierte jagen in spleten, holle ruimtes, zolders en kelders. Het einde van de zomer is het moment dat ze zich toch in de openbaarheid wagen, vooral de mannetjes dan, op zoek naar een partner.

Maar ook buiten loop je dan vaker een spin of zijn web tegen het lijf. Angst voor spinnen is niet rationeel en dat weten we best, maar een snelle achtpotige zien passeren, je schrikt er telkens weer van. Een internationale studie waaraan onder meer de universiteit Gent heeft meegewerkt, heeft aangetoond dat de angstreflex overal in de wereld aanwezig is. Gevaarlijk zijn ze zelden, alleen wanneer ze zich bedreigd voelen, en in onze contreien zijn geen gevaarlijk giftige soorten. Een spinnenbeet is doorgaans heel onschuldig en bezorgt je hooguit enkele uren een rode plek die wat kan jeuken.

Pacifistisch beest

Die beet zal overigens hoogst zelden van de gewone huisspin komen want dat is de pacifist onder de spinnen. Hij heeft zijn grootte niet mee, want valt het meest op en laat mensen het meest schrikken, maar hij doet geen mens kwaad. Van deze soort zijn het momenteel wel de mannetjes die je vooral zult tegenkomen. Gewoon laten lopen is het beste advies. Wil je hem toch niet in de buurt, kies dan voor een vriendelijke oplossing. Vang hem met een speciale spinnenvanger of een bokaal en zet hem buiten, hij komt echt niet terug.

Wel vervelend zijn de spinnenwebben. De huisspin weeft een mat, die stoffige dingen die je in de kelder of op zolder aantreft. De kruisspin maakt er dan weer een prachtig kunstwerk van, al helemaal wanneer er ’s ochtends dauwdruppels aan parelen. Die spin zit in de tuin, zelden in huis, dus kun je evengoed met rust laten. Hangt het web in de weg, maak het dan voorzichtig los, de spin eet het rag weer op want dat zit voor haar vol voedingsstoffen.

Bron: Natuurpunt, vzw Arabel, Natuur & Bos

 

8 achtpotigen

 

 ©  Shutterstock

Gewone huisspin (Eratigena atrica)

Het wat kleinere zusje van de grote huisspin, meestal ook wat donkerder gekleurd. Een van de meest voorkomende spinnensoorten. Het lichaam van mannetjes, vankop tot achterlijf, meet 10-14 mm, dat van vrouwtjes 11-16 mm.

 

 ©  Shutterstock

Grote huisspin (Tegenaria parietina)

De grootste van onze huisspinsoorten. De poten van de volwassen mannetjes kunnen tot 7 cm lang worden. Mannetjes meten 10-17 mm zonder de poten, vrouwtjes 11-20 mm.

 

 ©  Shutterstock

Gewone doolhofspin (Agelena labyrinthica)

Een typische bewoner van de bovenkant van dichte hagen. Een mannetje wordt 8-9 mm, een vrouwtje 8-12 mm.

 

 ©  Shutterstock

Grote trilspin (Pholcus phalangioides)

Een oorspronkelijke zuidelijke spinnensoort die je bij ons vrijwel altijd in huis aantreft, maakt een ietwat slordig web waarin ze hevig beginnen te schudt als ze gestoord wordt, vandaar de naam. Wordt vaak verward met de hooiwagen, maar diens lichaam bestaat maar uit één deel en hooiwagens maken geen spinnendraad. Dat zijn dus geen spinnen. Een trilspin wordt 7-10 mm groot.

Kruisspin (Araneus diadematus)

Een opvallende verschijning, met haar grote wielweb. De kruisspin dankt haar naam aan het kruis op z’n achterlijf. En hoe meer proteïnen het eet, hoe groter het kruis. Mannetjes worden 4-8 mm, vrouwtjes 10-18 mm.

Gevorkte spinneneter (Ero furcata)

De spin van het jaar 2021. Die leeft tussen strooisel in het bos, maar ook op planten in parken en tuinen en voedt zich, zoals z’n naam zegt, met andere spinnen. Het lichaam van een mannetje meet 2,5-3 mm, dat van een vrouwtje 4,5-4,8 mm. Het kopborststuk heeft een kenmerkende zwarte tekening.

 

 ©  Shutterstock

Schorsmarpissa (Marpissa muscosa)

Een springspin die zijn prooi besluipt en bespringt als een kat. Ze leeft vooral op boomschors en ziet vrij goed. Mannetjes worden 6-8 mm, vrouwtjes 8-10 mm.

 

 ©  Shutterstock

Gewone kameleonspin (Misumena vatia)

Behoort tot de familie van de krabspinnen, afwachtende jagers die geen web weven. Deze spin heeft de bijzondere eigenschap dat ze van kleur kan veranderen, ze gaat meestal op witte of gele bloemen zitten en kan dan zelf ook een gele of witte kleur aannemen, dat duurt soms wel enkele dagen. Mannetjes worden 3-4 mm, vrouwtjes 9-11 mm.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over de dierendokter

Video

Keuze van de redactie