Petje af voor Belgische Fien Lammertyn, die 133 keer (!) de Koppenberg naar boven rijdt: “Op het einde was het zwalpen”

 

 ©  nifin.be

Doe het maar eens: 133 keer na elkaar de Koppenberg oprijden. Fien Lammertyn kan ervan meespreken. De West-Vlaamse mountainbikester reed zo liefst 8.962 hoogtemeters bij elkaar tijdens een ‘Everesting Challenge’.

Vincent Van Genechten

Daarbij is het de bedoeling om 8.848 hoogtemeters te overwinnen. Zo hoog als de beruchte Mount Everest, dus. Maar wel door één helling te beklimmen. Opnieuw en opnieuw.

Lammertyn was niet aan haar proefstuk toe. Ze slaagde al in een ‘Everesting Challenge’ op de rollen, de Kluisberg en de mijnterril in Beringen. Nu was de Koppenberg aan de beurt. Liefst 18 uur zat ze op de fiets en 133 keer klauterde ze de steile kasseien op van de iconische koershelling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Cirkel is rond”

“Hoe mijn benen momenteel voelen? Heel goed ze”, lacht de West-Vlaamse veganist aan de telefoon. “Het was alweer een jaar geleden maar ik ga bij Everesting nooit buiten mijn comfortzone. Ik verzuur nooit en zit constant rond een hartslag van 120 of zo. Mijn knie begon wel een beetje op te spelen, maar dat was het dan ook. Oké, er waren wel een aantal zware momenten. Maar ik val nog liever van mijn fiets dan te stoppen.”

Om de 1.000 hoogtemeters nam Lammertyn een korte pauze. “Om mijn lijf wat te ontlasten. Zo op die kasseien naar beneden dokkeren, dat voel je best hard. Plus, ik moest mijn GPS op geregelde tijdstippen opladen. Ik wilde klaar zijn voor het donker werd, maar op het einde kreeg ik een klop en begon ik wat te zwalpen. Het ging niet meer vooruit. Gelukkig had ik jellekes met cafeïne bij, daar krijg je vleugels van als je het lastig hebt (lacht).”

 

Ondanks de timing had de prestatie van Lammertyn niets te maken met het lopende WK wielrennen.

“Ik wilde er eigenlijk tijdens de vollemaan in juni voor gaan omdat de nachten dan super kort en energetisch zijn, en er extra licht is. Maar ik kreeg een dubbele hernia tijdens mijn voorbereiding. In juli en augustus kwam ik dan zwaar ten val tijdens het enduro rijden, waardoor alles weer opschoof om mijn lichaam te laten recupereren. In september, met vollemaan, lukte het eindelijk wel.

En waarom precies de Koppenberg? “Ik zat er al een jaar mee in m’n hoofd, zo’n tof bergske. Ik heb nu ook alle ondergronden gedaan: asfalt, offroad, kasseien en rollen. De cirkel is rond.”

 

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie