5.000 euro noodhulp na watersnood in Wallonië via Rode Kruis


 

 © archiefbeeld Marc Gysens

Destelbergen -

Ook in eigen gemeente werden er individuele initiatieven genomen na de watersnood in Wallonië. Destelbergen besliste uiteindelijk om een financiële bijdrage te leveren via het Rode Kruis. 5.000 euro wordt overgemaakt op de algemene rekening.

“Het Rode Kruis heeft meest ervaring bij de bestrijding van rampen. Er is aankoop van veldbedden, er zijn locale projecten in getroffen gebieden, er is voedselhulp, en er is een terug-naar-school-initiatief. Ook de psychische hulp komt aan bod. Veel mensen hielden er ook een psychologisch trauma aan over”, aldus schepen Michäel Vercruyssen (Open VLD).

CD&V had liever dat het bedrag niet naar een grote organisatie ging, maar eerder naar een klein project, met een lokale link. “Bijvoorbeeld de heropbouw van scholen, daar zou meer verbondenheid zijn geweest dan bij een rekening waar al 30 miljoen op staat”, aldus fractieleider Carolien Ongena.

Vooruit had twijfels bij de hoogte van het bedrag. “30 cent per inwoner, het had 1 euro mogen zijn”, aldus Eddy Van de Walle die suggereerde om het bedrag in die zin op te trekken. “We zijn een warme gemeente en moeten ook de community sense versterken. Het socio-cultureel veld zou mogen gestimuleerd worden tot acties om de solidariteit te verhogen. Een oproep in het gemeenteblad voor lokale acties – die al bestaan – te ondersteunen is een concreet voorbeeld”, aldus de fractievoorzitter van Vooruit.

Er was ook een voorstel van raadslid Martine Plets (Groen) om één maand zitpenning van alle 25 raadsleden af te staan. Zij wou het graag als een ‘gezamenlijk initiatief’ zien. De burgemeester liet de keuze vrij aan de gemeenteraadsleden om zelf het heft in handen te nemen en zijn of haar bedrag door te storten.

Henriëtte Scheire (Vlaams Belang) verwees als enige naar de kritiek op het Rode Kruis die in de media uitvoerig aan bod kwam. ghl

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio