Relschopper Overpoort krijgt allereerste Gentse ‘plaatsverbod’: “Spuwde naar agenten en stookte massa op”

 

 ©  David Van Hecke

Gent -

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft één van de relschoppers die vorige week vrijdag amok maakte in de Overpoortstraat een plaatsverbod opgelegd. De politie duidde hem aan als een aanstoker van de rellen. Een maand lang mag hij niet in de buurt komen van de Overpoortstraat.

Simon Dekaezemaker

De Gentse studentenbuurt werd vrijdag opgeschrikt door rellen. Een honderdtal jongeren maakten amok in de Overpoortstraat en keerden zich tegen de politie. Ze gooiden met flessen en het duurde twee uur vooraleer de rust in de straat terugkeerde. Enkele agenten raakten gewond.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) startte daarop de procedure van een plaatsverbod. “Eén van de relschoppers kreeg woensdag zo’n maatregel”, zegt De Clercq. “Uit het bestuurlijk verslag van de politie bleek dat hij spuwde naar agenten en één van de aanstokers was.”

LEES OOK. Extra politie in Overpoort na zware rellen, cafébaas zag sfeer compleet omslaan: “In 30 jaar nooit meegemaakt”

Primeur in Gent

De amokmaker mag een maand lang niet in de buurt van de Overpoortstraat komen. Het verbod bevat onder meer de Voetweg, Kunstlaan, de Sint-Amandsstraat en het Kramersplein. “Als de man daar toch wordt aangetroffen, zal hij onmiddellijk gearresteerd worden”, zegt De Clercq. (Lees verder onder de foto)

“De Overpoortstraat moet een plaats zijn waar onze studenten ongedwongen en veilig kunnen uitgaan”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. 

“De Overpoortstraat moet een plaats zijn waar onze studenten ongedwongen en veilig kunnen uitgaan”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. ©  BELGA

De relschopper tekende verzet aan tegen de beslissing, maar deze werd ongegrond verklaard. Het plaatsverbod op Gents grondgebied is een primeur. Vrijdag werden nog zeven andere mensen aangehouden. Ook zij kunnen nog een plaatsverbod krijgen.

LEES OOK. Opnieuw gaat het mis in Overpoort: twintiger geeft agent kopstoot en schopt andere in het gezicht

“Veilig kunnen uitgaan”

“Dit is een ingrijpende maatregel en dat besef ik”, zegt De Clercq. “Maar ik neem deze beslissing doordacht en niet zomaar. Taferelen zoals vrijdag kunnen gewoon niet. De Overpoortstraat moet een plaats zijn waar onze studenten ongedwongen en veilig kunnen uitgaan.”

Begin deze week vonden nog enkele incidenten plaats. Maandag gaf een jongere twee agenten een kopstoot en schop in het aangezicht. Dinsdag werd een amokmaker gearresteerd. “De voorbije twee nachten was het druk, maar bleven incidenten uit”, zegt politiewoordvoerder Bart De Cocker.

LEES OOK. Rellen in Overpoort niet zonder gevolg: amokmakers krijgen plaatsverbod, cafés houden “cooldown”

Video

Keuze van de redactie