REACTIES WK BELOFTEN. Thibau Nys na mooie zesde plek: “Meer kruipen dan sprinten in de finale”

 

 ©  BELGA

Thibau Nys keert na het WK huiswaarts met een zesde plaats. De Europese kampioen sprintte nog mee om een podiumplek, maar meer dan die zesde stek zat er in niet. “Ik ben op mijn waarde geklopt”, zegt hij, “beter kon ik niet meer.”

Jens Heylen

LEES OOK. Sven Nys nadat zoon Thibau (18) naar zesde plek spurt op WK: “Dit is waar ik voor vreesde, maar hij kan trots naar huis gaan”

België droomde van een wereldkampioen, maar het werd finaal een zesde plaats.

“De helft van de ploeg lag tegen de grond vandaag”, vertelde Nys. “Dat heeft ons zeker parten gespeeld. We kwamen enkele mannetjes te kort in de finale. We spelen gewoon drie belangrijke mannen kwijt en misten die om de koers naar onze hand te zetten. We gaven de koers wat uit handen toen dat groepje wegreed. Jammer dat niemand van ons daar mee was, maar we waren maar met drie en ik zat in de buik van het peloton. Het was niet aan mij. Stan heeft zich daarna nog wel de ziel uit het lijf gereden om alles terug bij elkaar te brengen, maar het mocht niet zijn voor ons.”

“Uiteindelijk wordt dat gaatje wel dichtgereden, maar daarna was het moeilijk. Ongelooflijk hoe sterk Florian Vermeersch was vandaag, hij reed op het einde in dienst van mij. Hij was bij de beteren in koers, misschien zelfs bij de beste, maar het verliep niet naar wens voor hem. Hij probeerde wel, en daarna heeft hij zich volledig leeg gereden voor mij om me te helpen. In de sprint kwam ik finaal iets te kort, dat was meer kruipen dan sprinten.”

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Nys toonde zich al bij al tevreden over zijn wedstrijd en resultaat. “Ik kon bergop overleven, maar niet meer dan dat. Ik rijd nog net top tien en dat is een teken dat ik een goede dag had, maar niet goed genoeg voor meer. Als eerstejaars kan ik tevreden zijn. Ik rijd top tien in mijn eerste WK. Slecht is dat niet.”

Het regende valpartijen in de wedstrijd. “Ik had dat wel verwacht op een WK, maar zoiets heb ik toch niet veel meegemaakt. Hoe dat komt? Iedereen wil vooraan zitten, iedereen wil alert koersen, iedereen weet dat het vooraan te doen is en dat in combinatie met enkele renners die niet veel ervaring hebben op dit niveau. Dan krijg je die valpartijen.”

Volgende week wacht de cross in Gieten. “Zaterdag zal ik al kort weer even op mijn crossfiets rijden, het zal nodig zijn om dat crossgevoel weer op te doen.”

 

 ©  ISOPIX

“Droom” voor Baroncini

“De hele dag was stressvol voor mij, en ook voor de anderen, het was de droom van mijn leven”, zei wereldkampioen Filippo Baroncini. “Vandaag verliep alles perfect voor mij en mijn team. We vielen aan in de finale. Mijn aanval was gepland en alles ging goed. Ik voel veel emotie.”

Baroncini, Europees vicekampioen in Trente achter Thibau Nys, viel aan met iets meer dan 5 kilometer te gaan. “Ik dacht gewoon ‘Go! Go! Go! Go! Go!’ Ik moest tot het einde volhouden. Alles ging goed. Het is erg deugddoend voor mij. Ik heb geen woorden voor deze ontknoping”, besloot Baroncini, die volgend seizoen prof wordt bij Trek-Segafredo.

Meer over Thibau Nys

Video