De Cauwer over het WK-parcours: “Niet selectief genoeg? Ik heb hier niemand fris over de meet zien komen”

Zowel de wereldkampioenen bij de junioren als bij de beloften zijn bekend. José De Cauwer zag dat dit parcours veel zwaarder is dan sommigen doen uitschijnen. “Het zal een sterke kerel zijn die hier zondag zal winnen.” Drie lessen om te onthouden na de eerste dag van het WK op de weg.

Jens Cansse

Les 1: “Het wordt een mooi en zwaar kampioenschap”

“We hebben vrijdag twee verschillende parcoursen gezien natuurlijk”, begint De Cauwer. “Eerst het lokale parcours hier in Leuven, wat nerveus is. Veel bochten, draaien en keren met veel interval. Daarnaast hebben we bij de beloften het langere parcours gezien waar nog een stuk gaat bijkomen bij de profs. Het wordt een heel mooi en zwaar kampioenschap. Als de weersomstandigheden dan ook nog een klein beetje minder gaan zijn, gaat het een prachtig WK worden. Het zal een sterke kerel zijn die hier zal winnen zondag”

De Cauwer is het niet eens met wie zegt dat het parcours niet selectief genoeg zou zijn voor de profs. “Niet selectief genoeg? De profs gaan gewoon wat rapper rijden, hé. Dan zal het toch breken. Ook zij zullen tot het uiterste gaan. Ik heb hier weinig renners met een bepaalde frisheid over de streep zien komen. Naast het hoge tempo heb je nog het draaien en keren, het tactisch steekspel, wel rijden of niet rijden, ... Dit wordt een zwaar WK, geloof me.”

Les 2: “De kansen liggen aan de meet”

“We hebben met Wout van Aert een super snelle man in de sprint. Zijn kansen liggen aan de meet. Als hij in goeie doen is, moet hij niemand vrezen op dit parcours. Maar, dat dacht van der Poel met Asgreen in de Ronde van Vlaanderen ook niet. En het jaar ervoor dacht van Aert waarschijnlijk ook dat hij van der Poel wel zou kloppen in de sprint. Ik bedoel maar: we hebben goede kansen, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat de winst al binnen is.”

Les 3: “We zullen zondag minder valpartijen zien”

De valpartijen die we vandaag hebben gezien, zijn volgens mij vooral te wijten aan de zenuwachtigheid. “Bij de profs wordt daar doorgaans iets volwassener mee omgegaan. Bij de beloften heb je eigenlijk een soort wielrennen van drie snelheden. Enerzijds heb je de mannen die al prof zijn, dan heb je er die maar 10 koersen op een jaar rijden omdat er bij hun in de buurt niet zoveel koersen worden gereden en dan heb je de gemiddelde renner bij de beloften. Maar ik verwacht niet dezelfde taferelen als vrijdag.”

Het weer kan volgens De Cauwer wel een belangrijke rol gaan spelen. “Het weer is een factor die je niet in de hand hebt. Men zegt dat het wel eens zou kunnen gaan regenen zondag. Regen op een stadsparcours kan gevaarlijk zijn. Als er wat auto’s over het parcours rijden en het begint te regenen, dan krijg je zeep.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer