Lange aanloop, twee circuits en héél véél toeschouwers: dit moet je weten als je het WK wielrennen wil volgen

 

Met een lange aanloop van Antwerpen naar Leuven en niet één maar twee lokale circuits zal het er ook voor de supporters zondag op aankomen het hoofd koel te houden. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal. Wij scheppen klaarheid voor wie het WK op het parcours wil beleven.

Thibaut Renson
 • Hoe laat moet ik vertrekken? Zo vroeg mogelijk. Het is zoals in de vlucht zitten als ploegmaat van de favoriet: hoe vroeger je vertrekt, hoe meer kans dat je voor de rest van de dag op je gemak bent en de benen kan stilhouden.
 • Waar en wanneer starten de renners? Op de Grote Markt in Antwerpen om 10u25.
 • Waar en wanneer komen de renners aan? Op de licht hellende Geledenaaksevest in Leuven rond 17u.
 • Kan ik overal langs het parcours staan? Overal, buiten op de Sint-Antoniusberg. Het betreft geen geitenpad, maar de laatste helling op minder dan 2 km van de streep is wel zo smal dat er simpelweg geen plek is voor fans én renners.
 • Waar kan ik de renners zien? De renners rijden eerst van Antwerpen naar Leuven en leggen daarna verschillende keren twee plaatselijke circuits af: de ‘Leuvenlus’ in het centrum van de stad (8 keer) en de ‘Flandrienlus’ rond Huldenberg, Overijse en Tervuren (2 keer). Op die lussen kan je de renners dus meerdere keren zien passeren.
 • Wanneer passeren de renners op de zwaarste hellingen?Moskesstraat (Overijse, Flandrienlus): onlangs heraangelegd, maar het zand tussen de kasseien is er alweer uitgereden. Wordt 2 keer beklommen: de eerste keer om 12u50, de tweede keer om 15u30 (66 km van de meet). Er is een groot scherm voorzien om er ook de rest van de wedstrijd te kunnen volgen.Smeysberg (Huldenberg, Flandrienlus): geboekstaafd als de lastigste helling uit de Druivenstreek. Wordt 4 keer beklommen (bij de start en het einde van elke Flandrienlus): de eerste keer om 12u45, de laatste keer om 15u50 (48 km van de meet). Zowel op het steilste stuk van de berg, alsook helemaal bovenaan zijn ook hier grote schermen te vinden.Wijnpers (Leuvenlus): volgens Van Aert de zwaarste helling van de finale lus. Wordt 8 keer beklommen: de eerste keer om 12u00, de laatste keer om 17u (5 km van de meet).
 • Passeren de renners dan ook verschillende keren aan de finish? Maar liefst 8 keer: de eerste keer om 12u10, de laatste keer rond 17u. Ook hier is er een groot scherm voorzien.
 • Waar staan er (nog) grote schermen? In Antwerpen op de Groenplaats (start), in Keerbergen op het Gemeenteplein (aanloop), in Leuven op het Ladeuzeplein en het Middenbermpark (Leuvenlus), in Huldenberg op de Smeysberg (Flandrienlus), in Duisburg op het Kerkplein, in Overijse op het J. Lipsiusplein, in de Bekestraat, de Taymanstraat, de Moskesstraat en Kamp Kwadraat.
 • Wat met corona? Het parcours is vrij toegankelijk, je hebt dus geen Covid Safe Ticket nodig. Er geldt ook geen strikte mondmaskerplicht. De organisatie rekent er wel op dat supporters op erg drukke plaatsen hun mondmasker dragen, voor de eigen veiligheid en die van anderen.
 • Kan ik met de wagen komen? Dat doe je echt beter niet. En dat geldt voor eender waar je op het parcours wenst te kijken. Het parcours wordt twee uur voor de passage van de renners afgesloten en parkeermogelijkheden zijn niet nabij. Kom dus met de fiets of de trein. Of neem je fiets mee in de wagen en parkeer je op een van de park-and-bikeparkings.Antwerpen: treinstation aan het parcours, de start op twintig minuten stappen.Park-and-bikeparkings zijn er te vinden in de A. Vermeylenlaan en de Esmoreitlaan in Linkeroever, de Legrellelaan en de Beukenlaan in Antwerpen, en op de P+R Metropolis op Luchtbal.Leuvenlus: treinstation aan het parcours, de finish op een kwartiertje stappen.Park-and-bikeparkings zijn er te vinden aan de Delhaizes op de Dietstesteenweg in Kessel-Lo en de Pleinstraat in Holsbeek, en in de Blokkenstraat in Bertem.Flandrienlus: vanuit treinstation Groenendaal en Terhulpen: gratis pendelbussen naar Overijse. Vanuit treinstation Waver en Sint-Joris-Weert: gratis pendelbussen naar Huldenberg.
 • Wat als ik zeker niets van de race wil missen? Blijft thuis, zet je tv op en scroll door de live-ticker op de Nieuwsblad app.

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie