Gemeente houdt grote antirookactie: “Geen liberaal idee, maar we willen mensen attent maken op roken in nabijheid van kinderen”

De campagne werd bezegeld met een bellenblaasactie van de leerlingen van alle eerste twee leerjaren in Destelbergen. “Liever bellen blazen dan roken.”  

De campagne werd bezegeld met een bellenblaasactie van de leerlingen van alle eerste twee leerjaren in Destelbergen. “Liever bellen blazen dan roken.”  © ghl

Destelbergen -

In het Reinaertpark engageerden liefst achtentwintig verenigingen, scholen, sportclubs en speelpleinen zich om rookvrije activiteiten te organiseren. De jonge lopertjes van de scholenveldloop mochten voor de gelegenheid massaal bellen blazen. En burgemeester Elsie Sierens (Open VLD), die blies gezellig mee.

Een vijftigtal Vlaamse gemeenten doen het al, aldus de vertegenwoordiger van Logo Plus, en Destelbergen doet vanaf vandaag ook mee. De campagne Generatie Rookvrij bant roken uit alle sportclubs, scholen, speeltuinen en jeugdverenigingen. “Want zien roken, doet roken”, klonk het bij schepen Eva Rombaut (N-VA). Het engagement werd zaterdag op het sportpodium bezegeld met een grote bellenblaasactie van de leerlingen van alle eerste en tweede leerjaren. Ook burgemeester Elsie Sierens stuurde kleurrijke bellen de lucht in in plaats van rook. “Het kind in ons nog eens laten bovenkomen, er is niets mis mee”, vertelde ze. (lees verder onder de foto’s)

Burgemeester Sierens blaast mee.

Burgemeester Sierens blaast mee. © ghl

Geen rook in het Reinaertpark.

Geen rook in het Reinaertpark. © ghl

Schepen van Sport Filip Demeyer (Open VLD) onderstreepte nog eens dat het zeker niet de bedoeling is om repressief op te treden en met boetes te staan zwaaien wanneer bij de ondertekenaars nog een wolkje rook rondzweeft. “Het is in de eerste plaats een sensibiliseringscampagne, waarmee we mensen willen aanzetten om gezond te leven.” (lees verder onder de foto’s)

Schepen Eva Rombaut licht de campagne toe

Schepen Eva Rombaut licht de campagne toe © ghl

Het jonge volkje heeft het ook graag rookvrij

Het jonge volkje heeft het ook graag rookvrij © ghl

Geen regelneverij

De aankondiging van het engagement zorgde al voor wat opschudding in de sociale media. Sommige inwoners laakten de ‘regelneverij’ van bovenaf. Sierens was het niet ontgaan: “Alles in regels gieten is ook niet mijn ideale maatschappij, met het wijzende vingertje optreden is geen liberaal idee. We willen gewoon de mensen attent maken op roken in de nabijheid van kinderen, aan schoolpoorten, in sportclubs. Iedereen heeft de vrijheid om te beslissen wat hij doet, maar we ondersteunen de actie graag.”

Het engagement ‘Generatie Rookvrij’ werd ondertekend door FC Destelbergen, de Zeilclub TC Racso, de Bloemenlopers, TC Flipper, de Surfclub, KFC Heusden, de Haagse Tennishoek, Javaro, Scouts Joe English, Scouts Sint-Lieven, Scouts Haegepoorters, FOS Kangoeroes, Chiro Destelbergen, JRK Destelbergen, VBS Wonderwijs, GBS Destelbergen, GO De Klaver, VBS De Parel, VBS Pius X en de speelpleinen Neerheide, Reinaertpark, Admiraalpark, Axminsterhof, Markiesakker en Kollebloem.

Geert Herman

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio