Carles Puigdemont komt maandag weer naar België

 

 ©  REUTERS

De Catalaanse ex-president Carles Puigdemont zal maandag terug naar België komen. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd. Op 4 oktober gaat hij opnieuw naar Italië om de rechtszaak over zijn uitlevering aan Spanje bij te wonen.

Bron: BELGA

“Ik ben van plan maandag naar Brussel terug te keren omdat er dan een vergadering is van de commissie buitenlandse handel (van het Europees Parlement), waarvan ik lid ben”, vertelde hij op een persconferentie in Alghero.  “Op 4 oktober ben ik gedagvaard voor de rechtbank in Sassari. Ik zal er zijn, want elke keer dat ik door het gerecht ben gedagvaard, ben ik komen opdagen”, verzekerde hij.

LEES OOK. Voormalig Catalaans president Carles Puigdemont opgepakt in Italië

Carles Puigdemont (58), die in 2017 naar België vluchtte, waar hij sindsdien in ballingschap leeft, werd donderdagavond opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Alghero, een stad op het Italiaanse eiland Sardinië met een Catalaanse cultuur, waar hij aan een cultureel festival zou deelnemen en verkozenen van Sardinië zou ontmoeten.

Tegen de voormalige Catalaanse president liep een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië. Hij riskeert een celstraf van 25 jaar.

Eerder dit jaar had het Europees Parlement de onschendbaarheid van Puigdemont opgeheven. Puigdemont heeft dat juridisch aangevochten, maar er is nog geen definitieve uitspraak.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Meer over Carles Puigdemont

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie