Ex-wereldkampioenen kiezen de nieuwe wereldkampioen: “Wout van Aert, maar hoe vaak wint de favoriet?”

 

 ©  BELGA

Met vijftig waren ze, de ex-wereldkampioenen die zaterdagavond naar het Gala van de UCI kwamen afgezakt ter ere van honderd jaar wereldkampioenschap. Wij vatten een aantal van hen bij hun ‘regenboogkraag’ met de simpele vraag: wie wordt zondag wereldkampioen.

Guy Van Den Langenbergh

Bernard Hinault (Fra, 66 jaar, WK 1980 Sallanches)

Impossible om te zeggen, mijnheer. Het parcours is vrij complex en er zijn veel renners die momenteel in uitstekende vorm zijn. Zeggen wie gaat winnen, is onmogelijk. Dat zag je reeds bij de vrouwen. We gingen er vanuit dat de Nederlandse dames er bovenuit zouden steken maar uiteindelijk is het een Italiaanse die wint. Een persoonlijke favoriet heb ik niet, als het maar een mooie coureur is.”

Hennie Kuiper, (Ned, 72 jaar, WK 1975 Yvoir)

“Wie als eerste over de finish komt. Het wordt een heel moeilijke en mooie koers. Wout van Aert is zwaar favoriet maar dat maakt het alleen maar moeilijker voor hem. Maar ik hoop vooral dat de mensen thuis de winnaars zijn.”

Philippe Gilbert (Bel, 39 jaar, WK Valkenburg 2012)

“Dat is vrij eenvoudig. Peter Sagan, omdat hij de sterkste renner is van het huidige peloton.”

Philippe Gilbert en vriendin Bettina. 

Philippe Gilbert en vriendin Bettina. ©  BELGA

Stephen Roche (Ier, ­61 jaar, WK Villach 1987)

“Dat is een zeer, zeer moeilijke vraag. Voor het eerst in jaren zie ik tien potentiële favorieten aan de start staan. Als ik mijn geld op één renner moet inzetten, dan kies ik voor Van der Poel. Zijn voorbereiding liep een beetje in het honderd door zijn blessure maar hij is een uitermate getalenteerd renner. Start hij, dan wil dat zeggen dat hij zelf gelooft dat hij kan winnen. En hij vindt een technisch en uitdagend parcours dat hem op het lijf is geschreven. En in de spurt hoeft hij niemand te vrezen, zelfs Van Aert niet. Jullie landgenoot mag van mij ook winnen. Hij verdient het.”

Thor Hushovd, (Noo, 43 jaar, WK Geelong 2010)

“Pff, dat is een tricky vraag. Er staan héél véél grote namen aan de start. Maar voor mij is Van Aert de topfavoriet. Hij rijdt al een héél seizoen sterk en rijdt voor eigen publiek en met een parcours dat hem enorm ligt. Hij is een beetje zoals ik. Sterk en snel. Maar hij klimt beter (lacht).”

De Australiër Cadel Evans. 

De Australiër Cadel Evans. ©  BELGA

Cadel Evans (Aus, 43 jaar, WK Mendrisio 2009)

Well, dat is een zéér moeilijke vraag. Dit is het wereldkampioenschap, een wedstrijd waarin alles kan gebeuren. Jij was erbij in Mendrisio. Wie was favoriet? Cancellara. Maar hij kreeg ons niet uit het wiel. (Grijnst) En dus reed er een onbekende nobody weg, iemand die niemand verwachtte. Ja toch! Voor mij is Wout van Aert de grote favoriet maar hoe vaak wint de favoriet het WK? Uit mijn periode kan ik mij enkel Bettini en Freire voor de geest halen als favorieten die het afmaakten. Dus zeg ik nu: Kasper Asgreen. Het is niet de naam die jij verwacht maar ik heb er een goed gevoel bij.”

Andre Darrigade (Fra, 92 jaar, WK Zandvoort 1959, oudste nog levende wereldkampioen)

“Mag ik eerst zeggen dat het een enorme fierté is om hier te zijn, als oud-wereldkampioen tussen al die jonge wereldkampioenen! Mijn titel dateert intussen van 62 jaar terug. Wie wordt wereldkampioen? (Resoluut) Van Aert, want hij is een zeer groot coureur en heeft zich uitstekend voorbereid op deze wedstrijd. Ze gaan hem in de gaten houden maar ik zou geen andere namen durven zeggen. Er liggen valstrikken voor hem maar hij is het gewend om zulke wedstrijden te rijden. Je vous en prie.”

André Darrigade, de oudste nog levende ex-wereldkampioen. 

André Darrigade, de oudste nog levende ex-wereldkampioen. ©  BELGA

Francesco Moser (Ita, 70 jaar, WK San Cristobal 1977)

“Ik hoop dat Colbrelli wint, dat zou fantastisch zijn. Iedereen zegt dat Van Aert zal winnen en het zou mooi zijn mocht hij winnen. Maar het zal voor hem ook niet makkelijk zijn om te winnen.”

Oscar Freire (Spa, 45 jaar, WK Verona 1999, WK Lissabon 2001, WK Verona 2004)

Joder, wat een moeilijk vraag. Slechts één naam? Caleb Ewan. Ik geloof echt dat het in Leuven tot een sprint zal komen en dan is hij de allersnelste.”

Oscar Freire met echtgenote. 

Oscar Freire met echtgenote. ©  BELGA

Johan Museeuw (Bel, 55 jaar, WK Lugano 1996)

“Dat is heel simpel. Wout van Aert. Hij is over het ganse seizoen de sterkste renner en verdient het als geen ander.”

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie