Wie volgt Merkel op? Eerste exit polls zetten CDU/CSU en SPD op gelijke hoogte

Armin Laschet en Olaf Scholz houden gelijke tred in de verkiezingen. 

Armin Laschet en Olaf Scholz houden gelijke tred in de verkiezingen. ©  AFP

In Duitsland zijn de stembussen om 18 uur gesloten. Uit een eerste exit poll blijkt dat CDU/CSU en SPD allebei 25 procent van de stemmen binnenhalen. Het wordt een razend spannende avond tot de definitieve resultaten binnen zijn. Beide partijen reageerden al: ze willen allebei een regering vormen.

De verkiezingen voor een nieuwe Bundestag in Duitsland zijn in meerdere opzichten historisch. Het betekent officieel het einde van Angela Merkel, de huidige bondskanselier die Duitsland 16 jaar lang geleid heeft.

LEES OOK. Verkiezingen vandaag definitief einde van tijdperk Merkel: “Stem voor mijn opvolger, voor stabiliteit voor Duitsland”

De eerste exit polls maken de al spannende verkiezingen nóg spannender. Uit de eerste resultaten blijkt namelijk dat CDU/CSU 25 procent van de stemmen binnenhaalt. Dat zou een flinke klap betekenen voor de partij van Angela Merkel en Armin Laschet, die daarmee het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog zouden behalen.

Anderzijds haalt ook de centrum-linkse SPD van Olaf Scholz ook zo’n 25 procent. De vraag is hoe het met deze kiesresultaten verder moet. Allicht komen de Groenen (15 procent) en de FDP (11 procent) in beeld om coalitiegesprekken te voeren. Analisten verwachten dat dit lang zou kunnen duren, wat Merkel nog een tijdje aan het hoofd van haar land zou houden.

Scholz reageert: “Kiezer wil dat ik Bondskanselier word”

“Natuurlijk ben ik blij met de verkiezingsuitslag”, zei Olaf Scholz in Berlijn. Volgens hem is de verwachte uitslag een “groot succes” voor de SPD. ”De kiezer wil dat ik Bondskanselier word”, zei hij.

Ook Laschet wil regering vormen

“Een stem voor de Union is een stem tegen een regering onder leiding van links. En daarom willen we er alles aan doen om een bondsregering onder leiding van de Union te vormen”, aldus Laschet zondagavond in Berlijn. Het christendemocratische boegbeeld gaf wel toe dat CDU niet tevreden kan zijn met het resultaat. “Het wordt een lange avond”, wist Laschet.

LEES OOK. Ze is gewend om 20 uur per dag te werken. Hoe gaat Merkel haar pensioen vullen? Met voetbal, worst en haar ‘onbekende’ man (+)

Zowel de sociaaldemocratische SPD als de christendemocratische CDU wil “voor Kerstmis” klaar zijn met de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland. “Duitsland heeft het voorzitterschap van de G7 in 2022”, zei CDU-kanselierskandidaat Armin Laschet nog. Scholz stelde dat “we alles moeten doen opdat het mogelijk zou zijn voor Kerstmis, en een beetje vroeger zou ook goed zijn.”

“Ik hoop dat het snel gaat en dat de stijl anders is dan de vorige keer. We hebben geen tijd voor wekenlange oriënterende gesprekken voor we tot coalitiegesprekken komen”, aldus Laschet, momenteel nog minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Scholz wilde nog kwijt dat er wat hem betreft geen nieuwjaarstoespraak meer komt van afscheidnemend kanselier Angela Merkel.

Zwevende kiezers

Met 40 procent ‘zwevende kiezers’ beloofde het voor de stemming al erg spannend te worden: de tweestrijd tussen Armin Laschet (CDU/CSU) - dat is de gedoodverfde opvolger van Merkel - en Olaf Scholz (SPD) was alvast op voorhand nog onbeslist. Al was Scholz wel favoriet. Opvallend: Laschet vouwde zijn stembrief verkeerd, dat werd in de stembus gretig gefotografeerd door de aanwezige pers.

(Lees verder onder de foto)

Armin Laschet vouwde z’n stembrief binnenstebuiten. 

Armin Laschet vouwde z’n stembrief binnenstebuiten. ©  REUTERS

Traditioneel is de opkomst in Duitsland erg hoog, Duitse media berichtten dat zelfs naar Duitse normen erg veel gestemd is. Voornamelijk via de post brachten veel Duitsers hun keuze naar voren.

Armin Laschet en zijn vrouw in het stemlokaal. 

Armin Laschet en zijn vrouw in het stemlokaal. ©  AFP

Meer over Angela Merkel

Video

Keuze van de redactie