Wisselkopman Jasper Stuyven grijpt net naast podium op WK: “Zelfs unieke troostprijs zat er niet in”

 

 ©  BELGA

Wout van Aert (27) was niet op de afspraak in de finale, maar Jasper Stuyven (29) wel. De thuisrijder leek op weg naar zilver achter de ongenaakbare Julian Alaphilippe, maar strandde net naast het podium. “Net toen Alaphilippe demarreerde, kwam Wout zeggen dat hij een mindere dag had.”

Werner Bourlez

LEES OOK (+). Hier verliezen de Belgen het goud: vier cruciale fases tijdens het WK wielrennen

Toen hij werd getroost door zijn huilende vriendin Elke kreeg ook hij het moeilijk. Jasper Stuyven werd in zijn stad vierde en dat deed pijn. Temeer hij plots de rol van kopman moest overnemen toen topfavoriet Wout van Aert het moeilijk kreeg. “Op het moment dat Julian Alaphilippe gaat op de Wijnpers, kwam Wout net zeggen dat hij niet zijn beste dag had”, reageerde Stuyven achteraf. “Dat was heel vervelend voor mij, want ik had al een paar brandjes moeten blussen. En dat voelde ik in de benen.”

Weg podium: Stuyven legt de duimen voor Van Baarle en Valgren.  

Weg podium: Stuyven legt de duimen voor Van Baarle en Valgren.  © BELGA

“Wat als hij dat vroeger had gezegd? Tja, als, als, als… Het is makkelijk praten achteraf. Natuurlijk was dat beter geweest voor mij, maar dat is zeker geen verwijt naar Wout. Wat als hij wel een superdag had gehad? De koers is gereden. Ik heb na de race tegen Wout gezegd dat ik ervan heb genoten om samen met hem dit wereldkampioenschap in eigen land te rijden. We kwamen naar hier om met hem wereldkampioen te worden, dat was het logische plan. Jammer dat dit niet gelukt is, maar niemand kan zich iets verwijten. We reden als een hecht team, we gingen voor elkaar door het vuur. Zo moet het.”

Toen zich na Alaphilippe een groep van vier renners vormde, zat Stuyven erbij. Net als Michael Valgren, Neilson Powless en Dylan van Baarle. “Aan Alaphilippe was weinig te doen. Als je ziet hoeveel cartouches hij kon verschieten, dan was hij duidelijk de sterkste renner in de wedstrijd”, stelde Stuyven vast. “Maar ik denk wel dat we hem met ons vieren nog hadden kunnen bijhalen. Bij Powless was het beste eraf, maar Van Baarle reed niet helemaal door. Zeker in het begin niet. Dat is jammer.”

Geen goud voor België, maar zilver leek toch bijna een zekerheid. Want Stuyven was van het viertal intrinsiek de snelste. “Ja, dat dacht ik ook. Ik had geen er geen rekening mee gehouden dat ik niet op het podium zou staan. Dit is klote. Het had niet alles goedgemaakt, maar het zou wel een mooie troostprijs hebben opgeleverd. Een mooie, unieke beleving in mijn eigen stad. Heel de wedstrijd zorgden de fans voor kippenvel. Dit heb ik nooit meegemaakt en zal ik ook nooit meer meemaken.”

Zondag Parijs-Roubaix dan maar? Met deze vorm kan er na Milaan-Sanremo best nog een Monument bij. “Goh, daar wil ik nog niet aan denken. De ontgoocheling is nu te groot.”

LEES OOK. Patrick Lefevere heeft vragen bij aanpak van Belgen: “Remco Evenepoel heeft in dienst van Alaphilippe gereden”

LEES OOK. Wout van Aert na elfde plaats op het WK: “Conclusie? Dat ik ook maar een mens ben zeker”

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie