PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Parijs-Roubaix 2021, nu al een unieke editie

 

 ©  BELGA

Het voelt vreemd aan: Parijs-Roubaix wordt dit jaar niet de week na de Ronde van Vlaanderen in het voorjaar gereden, maar een week na het WK in het najaar. Deze door COVID-19 gedwongen verschuiving op de kalender heeft hoe dan ook grote gevolgen op de koers van zondag. Ontdek er hier alles over!

Michiel Verheirstraeten

Wat? 118e editie van Parijs-Roubaix

Wanneer? Zondag 3 oktober

Start? om 11u in Compiègne

Aankomst? omstreeks 17u15 op de piste in Roubaix

Afstand? 257,7 km, waarvan 55 km op kasseien

Belangrijkste passages? Bos van Wallers-Arenberg (omstreeks 15u), Mons-en-Pévèle (16u15) en Carrefour de l’Arbre (17u).

Waar kan ik het volgen? van start tot finish op sportwereld.be, vanaf 13u30 live op één

Parcours: 30 kasseistroken

De start van Parijs-Roubaix wordt - in tegenstelling wat de naam doet vermoeden - al lang niet meer gegeven in de Franse hoofdstad maar in het kleine Compiègne, gelegen op 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. Om 11 uur wordt er het startschot gegeven van de Helleklassieker, dit jaar 257,7 kilometer lang, waarvan 55 kilometer over barslechte kasseien die verspreid liggen over 30 ‘secteurs pavés’ of sectoren. Zij worden aflopend genummerd en krijgen sterren om de zwaarte van die sector aan te duiden. Drie sectoren kregen het maximum van vijf sterren namelijk Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre. De aankomst ligt wel degelijk in Roubaix, op de Vélodrome de Roubaix of de Vélodrome André Pétrieux. Deze aftandse piste is even mythisch als de kasseien zelf.

De 30 sectoren:

30. Troisvilles - Inchy **

29. Viesly - Quiévy ***

28. Quiévy - Saint-Pyhton ****

27. Saint-Python **

26. Haussy - Saint-Martin-sur-Ecaillon ***

25. Saint-Martin-sur-Ecaillon - Vertain ***

24. Capelle - Ruesnes***

23. Artres - Quérénaing ***

22. Quérénaing - Maing ***

21. Maing - Monchaux-sur-Ecaillon ***

20. Haveluy - Wallers ****

19. Trouée d’Arenberg *****

18. Wallers - Hélesmes ***

17. Hornaing - Wandignies ****

16. Warlaing - Brillon ***

15. Tilloy - Sars-et-Rosières ****

14. Beuvry - Orchies ***

13. Orchies ***

12. Auchy-lez-Orchies - Bersée ****

11. Mons-en-Pévèle *****

10. Mérignies - Avelin **

9. Pont-Thibaut - Ennevelin ***

8. Templeuve (l’Epinette) *

8. Templeuve (Moulin de Vertain) **

7. Cysoing - Bourghelles ***

6. Bourghelles - Wannehain ***

5. Camphin-en-Pévèle ****

4. Carrefour de l’Arbre *****

3. Gruson **

2. Willems-Hem ***

1. Espace Charles Crupelandt *

LEES OOK. Alles over het parcours van Parijs-Roubaix 2021, met de cruciale cijfers van elke kasseistrook

 

 ©  BELGA

Regen voorspeld

De door COVID-19 noodgedwongen verschuiving van de lente naar de herfst zou wel eens grote invloed kunnen hebben op het koersverloop. Het probleem van de door onkruid overwoekerde kasseistroken werd door Les Amis de Paris-Roubaix grotendeels opgelost, ook het weer op de dag zelf zou best wel eens allesbepalend kunnen zijn. Météofrance, de Franse KMI, voorspelt zondag... regen!

De kans lijkt dus groot dat we voor het eerst sinds die legendarische editie van 2002 nog eens en natte (en dus modderige) Parijs-Roubaix krijgen! 2002 was het jaar dat Johan Museeuw zijn laatste kassei won en ene jonge Tom Boonen als derde op het podium stond...

Philippe Gilbert al meer dan twee jaar titelverdediger

De laatste winnaar was Philippe Gilbert in 2019, nu al meer dan twee jaar geleden. De 36-jarige Waal klopte op de Velodrome van Roubaix de Duitser Nils Politt na een beklijvende Parijs-Roubaix, en schreef zo zijn vierde van vijf Monumenten op zijn palmares. Gilbert rondde hiermee het ploegwerk van Deceuninck - Quick Step eens te meer op schitterende wijze af. In de finale werden Peter Sagan en pechvogel Wout van Aert - materiaalpech in het Bos en gevallen in de achtervolging - vakkundig afgemaakt. Ook Sep Vanmarcke reed een opmerkelijke finale en werd knap vierde.

Uitslag 2019:

1. Philippe Gilbert

2. Nils Politt

3. Yves Lampaert

4. Sep Vanmarcke

5. Peter Sagan

12. Greg Van Avermaet

13. Oliver Naesen

20. Bert De backer

22. Wout van Aert

27. Jasper Stuyven

Herbeleef hier de 117e editie, een editie gekruid met heel wat (cruciale) valpartijen maar zoals altijd een koers om duimen en vingers van af te likken:

Debutant Van der Poel, geprikkelde Van Aert

Philippe Gilbert is er dit jaar opnieuw bij, maar de kopman van Lotto-Soudal is niet één van de grote favorieten. Die eer is zoals wel vaker weggelegd voor Wout van Aert. Na een ontgoochelend WK voor eigen volk is de kopman van Jumbo-Visma ongetwijfeld geprikkeld om nog één keer fors uit te halen. Zeker omdat hij in Roubaix nog iets heeft recht te zetten na alle pech van in 2019 en met zijn ervaring als veldrijder hoe dan ook een streepje voor heeft op de technische kasseistroken.

Dat laatste geldt natuurlijk ook voor zijn eeuwige concurrent, Mathieu van der Poel. Na rugproblemen nog niet top in het WK en een debutant in de Hel van het Noorden, maar de Nederlander heeft genoeg klasse om op dit terrein meteen mee te doen voor de zege. Alpecin-Fenix heeft met man-in-vorm Jasper Philipsen en Tim Merlier bovendien een erg sterke ploeg.

Dé ploeg die echter altijd domineert in Roubaix, is uiteraard Deceuninck - Quick-Step. Yves Lampaert maakte er geen geheim van: die kassei voor de winnaar is zijn hoofddoel voor dit seizoen, zoals onder meer bleek uit het item in het één-progrmma Iedereen Beroemd: ‘De weg naar Roubaix’. Met Tim Declercq, Kasper Asgreen, Zdenek Stybar, Florian Sénéchal en Davide Ballerini zal The Wolfpack ook zinder wereldkampioen Julian Alaphilippe het gewicht van de koers moeten/willen dragen.

Andere namen om in het oog te houden in Roubaix zijn Peter Sagan, Nils Politt, Taco Van der Hoorn, Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Wie kan zich na een slopend seizoen nog eens opladen voor deze marteling op de fiets?

LEES OOK. De deelnemerslijst voor Parijs-Roubaix 2021!

 

 ©  BELGA

De laatste tien winnaars:

2010: Fabian Cancellara

2011: Johan Vansummeren

2012: Tom Boonen

2013: Fabian Cancellara

2014: Niki Terpstra

2015: John Degenkolb

2016: Mathew Hayman

2017: Greg Van Avermaet

2018: Peter Sagan

2019: Philippe Gilbert

Eerste keer voor vrouwen

Zaterdag wordt al zeker geschiedenis geschreven: voor de allereerste keer wordt er dan immers een Parijs-Roubaix voor vrouwen gereden. De vrouwen krijgen 116,4 kilometer voor de wielen geschoven, met onderweg 17 kasseistroken of secteurs pavés. Concreet rijden ze na drie plaatselijke rondjes in en rond Denain na 31 kilometer in Hornaing de laatste 85 kilometer van het parcours bij de mannen.

Zaterdag wordt ook het afscheid van Jolien D’Hoore (31). Na Parijs-Roubaix hangt ze haar fiets aan de haak, maar op het WK in Leuven toonde ze nog dat ze over prima benen beschikt en over kasseien dokkeren kan ze als geen ander.

LEES OOK. Alles wat u moet weten over de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rijd zelf door de Hel van het Noorden

24 uur voor de profs kan je zelf over de legendarische stenen dokkeren, in de Parijs-Roubaix Challenge. Voor de vrouwenkoers kan je jezelf testen over 70, 107 of 147 kilometer.

Hoe rijd je nu weer over die kasseien?

Over kasseien rijden is niet voor iedereen weggelegd. Terwijl de ene erover lijkt te vliegen, springt de ene van de ene steen naar de andere. De theorie is nochtans simpel, volgens ex-winnaar Fabian Cancellara: “Op de kasseien mag je je stuur ook niet te hard vastknijpen, want dat is extra vermoeiend voor je handen en armen. Je moet je fiets wat meer los durven te laten en gewoon hard duwen op de pedalen.”

De moeilijkheid voor de renners in de koers is bovendien de plaatsing. Wanneer ze de kasseien naderen, is het belangrijk om vooraan te zitten. Want eens op die (sammel) kasseistroken) wordt voorbijsteken een lastige opgave. In aanloop naar elke kasseistrook is wordt dan ook gesprint zoals een sprint bij de finish.

 

 ©  BELGAIMAGE

 

 ©  BELGAIMAGE

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGAIMAGE

 

 ©  BELGAIMAGE

Meer over Parijs-Roubaix

Video

Keuze van de redactie