Leerkracht probeerde haar nog te reanimeren: leerlinge wordt onwel in les en sterft in ziekenhuis

 

 ©  rdb

Vilvoorde -

In de secundaire school Virgo Plus in Vilvoorde is maandag een leerlinge uit het tweede jaar overleden. Het 13-jarige meisje M.B. uit Steenokkerzeel werd onwel tijdens de les LO en stuikte even later in elkaar. Ondanks reanimatiepogingen overleed ze later op de avond in het ziekenhuis. In de school heerst algemene verslagenheid.

Robin De Becker

De secundaire school Virgo Plus is bijzonder aangeslagen door het overlijden van het meisje uit het tweede jaar. “Ze voelde zich niet goed bij aanvang van de les lichamelijke opvoeding en kreeg toelating om zich met een vriendin even te gaan opfrissen in de toiletten”, vertelt Anneleen De Doncker, directeur van Virgo Plus. “Daar stuikte ze in elkaar.” Het vriendinnetje is meteen terug gehold naar de turnles om de leerkracht te alarmeren. “Die persoon heeft daarop meteen de reanimatie ingezet. Onze leerkrachten zijn daarvoor opgeleid.” Inmiddels werden ook de hulpdiensten verwittigd. Het meisje werd meteen naar het ziekenhuis overgebracht.

Afgeschermd

“De andere leerlingen zijn afgeschermd van het hele gebeuren. Alleen twee vriendinnen hebben wel gezien wat er zich heeft afgespeeld. Alle hulp ten spijt kregen we maandagavond het nieuws dat onze leerlinge overleden was. Nieuws dat ongelofelijk hard aankomt bij onze leerlingen en het personeel. Dit wil je als school nooit meemaken. De verzorgenden van de MUG hebben bevestigd dat onze leerkracht alles heeft gedaan wat hij kon.”

Het is onduidelijk of het meisje al vooraf medische problemen vertoonde. “Bij elke inschrijving wordt gevraagd of nog bepaalde zorgnoden zijn”, zegt directeur De Doncker nog. “Daarbij wordt ook nagegaan of er belangrijke medische zaken zijn die we best weten. Er werd toen niets naar voren geschoven.” De directrice weet niet wat de doodsoorzaak is. “Mogelijk was er een aandoening die tot hiertoe onopgemerkt is gebleven. Het gaat alvast niet om een hoogst besmettelijke aandoening zoals een hersenvliesonsteking of corona. Dan zouden de artsen ons zeker verwittigd hebben – het is zelfs een verplichting. In die zin kunnen we de ouders van onze leerlingen wel geruststellen.”

Er komt geen autopsie op vraag van het parket. “De artsen hebben ons niet op de hoogte gebracht dat dit een verdacht overlijden zou zijn”, zegt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde. “We hebben dus alle redenen om aan te nemen dat dit inderdaad niet zo is.”

Stille ruimte

Het 13-jarige meisje uit Melsbroek komt uit een gezin van vier kinderen en werd, volgens de islamtraditie, vandaag al begraven. Enkele oudere neven die ook school lopen in VirgoPlus hebben die plechtigheid bij gewoond.

In de school is een apart lokaaltje ingericht als stille ruimte. Daar kunnen de klasgenoten samenkomen om te rouwen of een berichtje achter te laten. “We doen onze uiterste best om de leerlingen zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen. De klasgenoten zullen ook worden bijgestaan door hun leerkrachten en medewerkers van het CLB”, aldus de directrice.

Video

Keuze van de redactie