“18,40 euro voor een rol vuilniszakken? Niet iedereen kan dat betalen”

 

 ©  FVV

GENT -

Gentenaars die groene vuilniszakken nodig hebben, moeten straks niet meer meteen 18,40 euro bovenhalen. Dat is de prijs voor een rol van tien restafvalzakken. Ivago is van plan om zakken per stuk te beginnen verkopen.

Bert Staes

Het was oppositiepartij N-VA die deze week met het idee op de proppen kwam in de Gentse gemeenteraad. Het stadsbestuur reageerde positief en Ivago-voorzitter Bram Van Braeckevelt (Groen) laat nu een regeling uitwerken.

Vuilniszakken zijn niet goedkoop in Gent. Een rol van tien grote restafvalzakken kost 18,40 euro, een rol kleinere zakken 11,10 euro. Wie goed sorteert, komt er wel goedkoper vanaf. Een rol van twintig PMD-zakken kost bijvoorbeeld maar 6 euro. Het principe is: wie afval maakt, betaalt.

“Maar voor sommige mensen en gezinnen kan de aankoop van een volledige rol vuilniszakken een financiële drempel zijn”, zegt Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “0,3 euro voor een grote PMD-zak of 1,84 euro voor een grote restafvalzak kan die drempel wegnemen.”

Losse vuilniszakken zullen niet zomaar in de supermarkt of andere winkels verkocht mogen worden. Dat zou het risico vergroten op een zwart circuit en namaakverkoop. Er loopt momenteel een onderzoek naar een zwendel met namaakzakken.

Wie één vuilniszak wil kopen, zal bij Ivago in de Proeftuinstraat, de loketten van de Stad of de Ivago-mobiel. De armste gezinnen in Gent – iets meer dan 20.000 gezinnen – krijgen elk jaar een pakket gratis vuilniszakken. Details over de losse verkoop moeten nog uitgewerkt worden.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio