Inbrekers riskeren celstraf voor diefstal van 180.000 euro aan juwelen en horloges

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Lennik/Halle -

Twee Moldavische mannen hebben zich dinsdag moeten verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank omdat ze in maart 2021 hadden ingebroken in een woning in Lennik. Ze gingen er toen vandoor met luxehorloges en juwelen ter waarde van 180.000 euro. Een deel van die buit kon wel teruggevonden worden bij de arrestatie van een van de verdachten.

BelgaBron: BELGA

De inbrekers hadden op 22 maart op klaarlichte dag toegeslagen door op een plat dak aan de achterzijde van de woning te klimmen en vervolgens de ruit van de badkamer in te slaan. Een buur die poolshoogte kwam nemen, misleidden ze door zich voor te doen als werklui, zodat ze ongestoord de juwelenkast konden doorzoeken en aan de haal konden gaan met de aanwezige luxehorloges en -juwelen.

Enkele dagen later werd in Oostenrijk een busje met zes inzittenden tegengehouden. De Oostenrijkse politie pakte een man op omdat die een verbod had gekregen om het land te betreden en liet de andere vijf doorrijden. In de tas van die ene man troffen de agenten nadien tien luxehorloges en een ring aan die afkomstig bleken van de inbraak in Halle. Zijn schoenen bleken ook overeen te komen met voetsporen in de Halse woning.

Blanco strafblad

“Toen de buurman geconfronteerd werd met de foto’s van de vijf andere inzittenden van het busje, herkende hij daarop een man als de tweede inbreker”, zei het parket. “Die kon nadien helaas niet meer opgespoord worden, net zomin als het tweede deel van de buit.”

Die man liet dinsdag ook verstek gaan op de rechtbank, waar het parket gevangenisstraffen van 24 maanden vorderde tegen beide verdachten. De advocate van de aangehouden inbreker wees erop dat haar cliënt een blanco strafblad had en pleitte voor enige mildheid.

Het vonnis valt op 19 oktober.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio