Vanaf 1 oktober kan iedereen griepvaccin afhalen bij apotheker, ook zonder voorschrift

 

 ©  fvv

Wie zich wil laten vaccineren tegen griep, kan vanaf 1 oktober bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift. Dat moet het traject om je te laten vaccineren tegen griep korter maken, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Er wordt dit jaar geen tekort aan griepvaccins verwacht.

mtmBron: BELGA

Voor het komende griepseizoen heeft ons land 3,78 miljoen griepvaccins voorzien, of 840.000 meer dan vorig seizoen. Er wordt dus geen tekort aan griepvaccins verwacht en er is dus, in tegenstelling tot vorig jaar, geen gefaseerde vaccinatiecampagne.

Vanaf 1 oktober kan iedereen bij de apotheker een griepvaccin afhalen zonder voorschrift. Wie tot een van de risicogroepen behoort, zoals bepaald door de Hoge Gezondheidsraad en het RIZIV, krijgt het vaccin bovendien grotendeels terugbetaald. Het gaat onder andere om 65-plussers, patiënten met een onderliggende chronische aandoening, mensen met een BMI hoger dan 35, mensen die werken in de gezondheidssector en zwangere vrouwen.

Vanaf 15 oktober start dan de eigenlijke periode om je door de arts te laten vaccineren tegen de griep. Op die dag gaat ook de sensibiliseringscampagne van de overheid en de apothekersverenigingen naar de bevolking van start.

Doel van deze maatregel is om de vaccinatiegraad te verhogen door het afhalen van een griepvaccin makkelijker te maken. “Het traject voor de patiënt is verkort”, zegt Koen Straetmans, voorzitter van APB. “Vroeger moest de patiënt eerst naar de arts om een voorschrift te halen, om vervolgens bij de apotheker het vaccin op te halen.” Nadien moest de patiënt opnieuw naar de huisarts om een prik te laten zetten. Nu is die eerste stap weggelaten, de patiënt kan meteen naar de apotheek om het griepvaccin op te halen. “Dat maakt het makkelijker voor de patiënt om zich te laten vaccineren”, aldus Straetmans.

Komende winter dreigt een griepwinter te worden volgens de experten wereldwijd, zegt APB nog. Door de lockdown en alle coronamaatregelen hebben we afgelopen jaar geen griepseizoen gehad. Daardoor hebben we minder antistoffen aangemaakt tegen het virus en zouden er het komende griepseizoen dus meer mensen vatbaar kunnen zijn voor de griep.

Meer over Griep

Video

Keuze van de redactie