Remco Evenepoel komt terug op ophefmakende uitspraken rond WK en Wout van Aert: “Mijn reactie was te negatief”

 

 ©  BELGA

Remco Evenepoel heeft opnieuw van zich laten horen. Op de fiets: in de Ronde van Emilië werd hij, in dienst van Almeida, knap vijfde. En naast de fiets: hij is geschrokken van de heisa die zijn woorden in Extra Time Koers hebben veroorzaakt. “Het was allemaal niet slecht bedoeld. Misschien was mijn reactie iets te negatief.”

Wim Vos

LEES OOK. Remco Evenepoel: “Ik had wereldkampioen kunnen worden, dit is een gemiste kans”

Dat het WK misschien toch een gemiste kans was. En dat hij vooraf nog gevraagd had of er toch geen scenario was waarin hij zijn kans mocht gaan op dat WK. De woorden van Remco Evenepoel in Extra Time Koers afgelopen woensdag zorgden voor flink wat opschudding. Niet in het minst omdat Wout van Aert een dag later duidelijk liet blijken er niet mee gelukkig mee te zijn. Een rel was geboren. “En daar was ik echt van geschrokken”, zei Remco Evenepoel zaterdag in Bologna, na afloop van de Ronde van Emilië. In die wedstrijd etaleerde hij nog maar eens zijn prima vorm door eerst op een kleine veertig kilometer van de finish de beslissende ontsnapping op touw zetten, nadien door zijn ploegmaat Almeida richting tweede plek te loodsen. Zelf werd Evenepoel nog knap vijfde.

Maar eerst even over het WK-relletje. “Ik had het allemaal niet slecht bedoeld”, sprak Evenepoel. “Het was gewoon mijn buikgevoel dat sprak. Vooraf wisten we: als Wout een goede dag heeft, wint hij negen op tien die koers. Jammer genoeg had hij die niet. Misschien heb ik daar iets te emotioneel, te negatief op gereageerd.” Zelf blijft Evenepoel erbij dat hem onderweg weinig te verwijten viel. “Ik ben zelfs blij en fier dat ik voor Wout heb kunnen rijden. Hij is toch de beste coureur van het moment. Ik denk ook dat ik gedaan heb wat ik moest doen. Dat heb ik ook gezegd op TV. Ik had inderdaad nog gevraagd of ik eventueel toch nog een kans kreeg. En toen bleek dat dat moeilijk was, heb ik de knop omgedraaid en vol voor Wout gereden.” Om de kou uit de lucht te halen, nam Evenepoel de voorbije dagen alvast contact op met Van Aert. “We hebben al een paar berichtjes gestuurd via Whatsapp. Maar we hebben besloten eerst nog op onze eigen wedstrijden te focussen, en dan gaan we er nog eens over babbelen. We zijn volwassen genoeg om het uit te praten.”

 

 ©  AP

Ronde van Lombardije

In Italië hoopt Evenepoel dit incident verder achter zich te laten. De Ronde van Emilië was de eerste wedstrijd van een Italiaans drieluik dat volgende week zaterdag eindigt met de Ronde van Lombardije. Maandag rijdt Evenepoel ook nog de Coppa Bernocchi. Wat hij in Bologna, start en aankomst van de Ronde van Emilië liet zien, was alleszins veelbelovend. “Het was een lastige koers”, sprak hij over de finale waarin vier keer de lastige San Luca moest beklommen worden. Een klim van 2,1 kilometer aan gemiddeld tien procent, met uitschieters tot 16 procent. “Omdat het lastig was die finale alleen te rijden en omdat mijn ploegmaat Almeida mee was, heb ik voluit zijn kaart getrokken. Hij is een van de meest explosieve klimmers op zijn helling. Ik heb elke ronde een vrij hard tempo naar boven gereden om hem zoveel mogelijk werk te besparen. Jammer genoeg is Roglic ook zo’n explosieve sprinter.”

De Sloveen won voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Emilië, net voor Almeida. Toch was Evenepoel lang niet ontevreden. “Met mijn vorm zit het goed richting Lombardije, en we mogen gewoon content zijn over onze koers hier.”

Meer over Remco Evenepoel

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie