Acht doden na crash van privévliegtuig in Milaan, onder wie een kind: “De klap was verwoestend”

Bron: BELGA

Een klein vliegtuig is kort na het opstijgen in Milaan neergestort op een leegstaand kantoorgebouw. Bij de crash zijn de piloot, een ander bemanningslid en zes passagiers omgekomen. Een van de slachtoffers was een jong kind. “Het vliegtuig had een brandende motor en stortte dan neer”, zeggen buurtbewoners.

Volgens de eerste informatie stortte het ultralichte privévliegtuig omstreeks 13.10 uur neer op een pand op de hoek van via Otto Ottobre 2001 - vernoemd naar een vliegtuigcrash in 2001 - en via Marignano, vlakbij metrostation San Donato. Alle inzittenden zijn omgekomen zijn bij de crash. Volgens Italiaanse media gaat het om de piloot, een bemanningslid en zes passagiers, onder wie een kind. Wellicht maakten alle passagiers deel uit van hetzelfde gezin dat een privévlucht maakte van de luchthaven Milaan-Linate naar Olbia, op Sardinië.

Roemeense zakenman

Onder meer Corriere Milano schrijft dat het om de 68-jarige Dan Petrescu gaat, een Roemeense zakenman. Ook zijn echtgenote (65) en zijn zoon (30) lieten het leven. De andere slachtoffers moeten nog geïdentificeerd worden, maar er zou een jong kind bij zijn.

Met een geschat vermogen van 3 miljard euro was Petrescu, die ook de Duitse nationaliteit heeft, een van de rijkste mensen van Roemenië. Hij stond aan het hoofd van een groot bouwconcern en was eigenaar van grote supermarkten en winkelcentra.

Leegstaand pand

De crash op het dak en een deel van de gevel van het pand veroorzaakte onmiddellijk een enorme brand. Als bij wonder gaat het om een kantoorgebouw waar renovatiewerken plaatsvinden en volledig leegstaat, daar vielen dus geen slachtoffers.

“Het zou een gastenverblijf en een bar worden”, zegt bouwmanager Michele Pugliese, die ter plaatse kwam. “Maandag zouden daar wel arbeiders geweest zijn en zou de impact wellicht nog meer levens geëist hebben.” Het gebouw met twee verdiepingen en de aanpalende parkeergarages zijn volledig verwoest, ook enkele auto’s in de straat vlogen meteen in brand.

(lees verder onder de foto)

 

 ©  EPA-EFE

“Brandende motoren”

Ooggetuigen vertellen aan lokale media dat ze werden opgeschrikt door een luid gesis en een harde knal, de explosie die crash veroorzaakte. Een man die alles zag gebeuren, zegt dat het vliegtuigje geen opvallende manoeuvres maakte, wel meent hij een brandende motor gezien te hebben. Ook andere buurtbewoners meldden dat een van de motoren van het vliegtuig vuur vatte en dat het toestel vervolgens in een duikvlucht naar beneden stortte.

Het is nog niet duidelijk hoe de crash met het vliegtuig, een Pilatus PC-12, kon gebeuren. Het stortte amper 11 minuten na opstijgen neer, wat kan wijzen op acute motorproblemen. Momenteel zijn de hulpdiensten massaal ter plaatse. “De klap was verwoestend”, zegt Carlo Cardinali van de Milanese brandweer aan het nieuwsagentschap Ansa. “Voorlopig hebben we slechts één lichaam kunnen vinden.”

Twintig jaar na Linate-ramp

De crash met de Pilatus doet denken aan de zwaarste vliegtuigcrash van Italië. Bijna exact twintig jaar geleden, op 8 oktober 2001, botste een opstijgend vliegtuig in dichte mist tegen een taxiënd vliegtuig op het vliegveld van Milaan-Linate. Door de mist duurde het maar liefst 26 minuten vooraleer een van de vliegtuigen, een Cessna met vier personen aan boord, ontdekt werd. Twee piloten en twee passagiers kwamen om. Ook alle 110 inzittenden van het andere vliegtuig, een MD-87, overleden. Via Otto Ottobre 2001 werd vernoemd naar de ramp. Dat net daar nu een vliegtuig is gecrasht, brengt nare herinneringen naar boven bij de buurtbewoners.

evdg

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  AP

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie