Gallowayrunderen grazen in natuurgebied Zwart Goor

De galloways houden het gras kort om voor een open landschap te zorgen. 

De galloways houden het gras kort om voor een open landschap te zorgen. © rr

Merksplas -

In het natuurgebied Zwart Goor lopen sinds vrijdag twaalf runderen van het ras galloway rond. De dieren moeten zorgen dat het gras kort blijft om zo heideplanten te laten groeien.

In het noordelijk deel van het natuurgebied, langs de Steenweg op Weelde, zijn enkele jaren geleden bomen gerooid en krijgen nu heideplanten de kans om te groeien. “De gallowayrunderen zijn uitgezet om ze te laten grazen van de grassen, want die moeten kort blijven”, zegt Joris Vranckx van Natuurpunt De Kievit, de vereniging die het domein pacht. “De begrazingszone is volledig omheind en er staan borden om wandelaars duidelijk te maken de dieren niet te voederen. Galloways worden in veel natuurgebieden ingezet om door begrazing het landschap open te houden. Een volwassen galloway heeft ongeveer 1,5 hectare land nodig. De mest trekt weidevogels aan zoals de kievit en de scholekster.”

Het heideterrein van Zwart Goor bevat nog de golvende landduinen van vlak na de ijstijd. Er zijn droge plekken, maar evengoed natte plakken waar het regenwater wekenlang blijft staan. De wandelpaden in het gebied worden aangepast, zodat ook rolstoelgebruikers ze kunnen betreden. (ram)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio