Gentse leerlingen kleuren vanaf nu in elke huidskleur: “Diversiteit bespreekbaar maken”

De kinderen uit het eerste leerjaar beginnen het jaar met een zelfportret. 

De kinderen uit het eerste leerjaar beginnen het jaar met een zelfportret. ©  fvv

Gent -

Voor de kinderen op Gentse scholen is het vanaf nu een stuk eenvoudiger om zichzelf of hun vriendjes te tekenen. De Stad verdeelt duizenden sets kleurpotloden in verschillende tinten huidskleur. Zo maak je diversiteit bespreekbaar, blijkt op het Sint-Janscollege Oude Bareel. Daar werken ze al langer rond dat thema.

Max Dedulle

Nog voor je de klas van juf Vicky binnenkomt, leer je ‘haar’ kinderen uit het eerste leerjaar kennen via de tekeningen aan de muur. “We beginnen het jaar met een zelfportret”, zegt de juf. “Kinderen kijken naar hun spiegelbeeld en tekenen zichzelf zo goed mogelijk na.” Om zichzelf in te kleuren, hebben de leerlingen de keuze uit een heel gamma kleurpotloden. Het resultaat is een reeks tekeningen die al even kleurrijk zijn als de klas zelf.

Vicky’s school, het Sint-Janscollege Oude Bareel in Sint-Amandsberg, werkt zeer bewust rond diversiteit. Dat begon op initiatief van een ouder. “Er was een verjaardagsfeestje bij ons thuis”, zegt Katrien Gavel, die twee kinderen heeft op de school. “Tijdens een spelletje ‘Schipper, mag ik overvaren?’ mochten op een bepaald moment alleen de kinderen met een witte huid oversteken. Dat gebeurde zonder slechte bedoelingen, maar een zwart kindje zei beteuterd dat hij alwéér niet kon meedoen. Dat brak mijn hart, en ik vond het tijd om het eens aan te kaarten. De school ging meteen aan de slag.” (lees verder onder de foto)

Deze kleuters kunnen kiezen uit heel wat tinten. 

Deze kleuters kunnen kiezen uit heel wat tinten. ©  fvv

In de klassen van de school vind je dus niet alleen kleurpotloden in verschillende kleuren, maar ook witte én zwarte poppen en prentenboeken met een diversiteit aan kinderen in de hoofdrol. “Ik ga er zelfs speciaal naar op zoek”, zegt juf Vicky. “Het is belangrijk dat alle kinderen in de klas boeken vinden waar ze zichzelf in kunnen herkennen. Een hele leuke vind ik bijvoorbeeld ‘Brown Girl Magic’ van Dalilla Hermans. Of ‘De meester is er klaar voor’ van Frank Geleyn, waarin een meester zich stoerder voordoet dan hij is. Zo leren de kinderen dat ze zichzelf mogen zijn.”

Maandag brachten schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit) en onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) een bezoekje aan de school in Sint-Amandsberg. Diversiteit is een realiteit op nagenoeg alle Gentse scholen, en de stad wil leerkrachten helpen om dat nog meer te omarmen. “Een belangrijke eerste stap daarbij is praten over discriminatie en racisme”, zegt Decruyenaere. “De kleurpotloden zijn een creatief middel om ermee aan de slag te gaan.” In november volgt een vormingsdag rond diversiteit en discriminatie.

LEES OOK: Kleurpotloden in verschillende huidskleuren naar Getnse scholen: “Racisme begint op vroege leeftijd”

De kleurpotloden worden uitgedeeld op vormingsdagen in Gent. 

De kleurpotloden worden uitgedeeld op vormingsdagen in Gent. ©  fvv

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio