Karim Belhocine leidt eerste training bij KV Kortrijk: “We mogen geen tijd verliezen, vrijdag wacht Club Brugge al”

 

 ©  BELGA

Karim Belhocine (43) is terug van weggeweest. Bij KV Kortrijk, de club waar het als coach voor hem begon, mag hij na zijn vertrek bij Charleroi zijn trainerscarrière proberen herlanceren. “Ik had de afgelopen maanden rust nodig, maar intussen zijn mijn batterijen weer opgeladen.”

Yanko Beeckman

Jammer, maar helaas. Het allereerste interview van Karim Belhocine in zijn tweede ambtstermijn als coach van KV Kortrijk zal het daglicht nooit zien. De cameraman van een niet nader genoemde televisiezender die het gesprek moest opnemen, vergat op het juiste knopje te duwen. “Typisch dat mij dat weer moet overkomen. Maar geen probleem: dan doen we het gewoon opnieuw”, sprak een opgewekte Belhocine.

Zelf heeft de Fransman zijn start niet gemist. Belhocine had er zichtbaar zin in op zijn eerste werkdag. Observeren en de boel vanop een afstand in de gaten houden? Geen sprake van. Een hele training lang stond hij luidkeels te coachen langs de lijn, vlotjes switchend tussen het Frans en het Engels. De miezerregen nam hij er met plezier bij. Belhocine is blij om terug op het veld te staan, laat dat duidelijk zijn.

Vertel eens, wat heb je de afgelopen maanden gedaan na je vertrek bij Charleroi?

“Ik zal hier een antwoord geven en straks als de microfoon uitstaat de waarheid vertellen. (lacht) Nee, ik heb geprobeerd om andere trainers te observeren. In het buitenland, maar ook in België.”

Krijgen we straks dan een totaal andere Karim Belhocine te zien?

“Nee, het is niet dat ik nu plots een andere trainer ben geworden. De dingen die in het verleden werkten, zal ik blijven doen. Daaraan zal ik gewoon wat zaken proberen toevoegen. Ik heb trouwens ook de nodige rust gepakt de laatste maanden. Dat was nodig. Geloof het of niet, maar trainer zijn is een zware job. (glimlacht) Ik ben meteen na mijn spelerscarrière coach geworden. Ik had dus al van 2001 geen echte vakantie meer gehad in juli en augustus. Maar intussen zijn mijn batterijen opgeladen.”

En die van je spelers volledig leeg. Vanochtend stond je ploeg meteen dik twee uur op het trainingsveld. Stevige kost.

“Ik ben blij met wat ik vandaag al gezien heb. Met de kwaliteit en de mentaliteit. Dat we zo lang getraind hebben, heeft ook te maken met het feit dat ik de spelers nog wat beter wil leren kennen.”

Kortrijk is voor jou een beetje thuiskomen.

“Thuiskomen is veel gezegd, maar ik heb hier wel altijd graag gewerkt, ja. Het doet deugd om terug te zijn. Als je bij een nieuwe club komt, is normaal gezien alles nieuw. Hier kende ik mijn weg al en kende ik nog wat mensen uit mijn vorige periode. Dat is alleen maar goed, want op die manier winnen we tijd. Jongens als Lucas Rougeaux en Kristof D’haene heb ik nog getraind. Ik ben blij dat ze er nog zijn. Zulke jongens zijn belangrijk voor de groep, ze zijn niet voor niks kapitein en vicekapitein.”

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

()

Je wordt middenin het seizoen trainer van een ploeg die het tot dusver eigenlijk gewoon goed deed. Is dat nu een voordeel of een nadeel?

“Het is inderdaad een speciale situatie. Als je trainer wordt, komt je ofwel in het begin van het seizoen en kan je alles goed voorbereiden. Of je komt tijdens het seizoen omdat de ploeg het niet goed doet en je de dingen moet gaan veranderen. Hier heeft de vorige trainer elders een opportuniteit gezien en kom ik dus in een ploeg die al goed draaide. Dat is anders.”

Je gaat dus niet al te veel veranderen?

“Hier staat een ploeg met ontzettend veel kwaliteit. Ik ga mijn best doen om daar het maximale uit te halen. We moeten behouden wat goed was en hier en daar, in overleg met de spelers, zaken proberen toevoegen. Ik breng mijn eigen ideeën mee.”

Breng je ook je eigen assistenten mee? Luka Elsner heeft de zijne meegenomen naar Standard.

“De T3 en de physical coach zijn inderdaad vertrokken (Serge Costa en Leo Djaoui volgden Luka Elsner naar Standard, red.), maar het bestuur zal op dat vlak doen wat nodig is. Als je daar vragen over hebt, kan je die beter aan hen stellen.”

Vrijdag wacht Club Brugge al. Mag ik dat een ideale start noemen? Jullie hebben niks te verliezen.

“Als ik zou zeggen dat het een makkelijke start is, zouden de mensen mij gek verklaren. We spelen tegen de ploeg die al een paar jaar laat zien de beste van het land te zijn. Makkelijk wordt het dus niet. Maar ik begrijp wel wat je wil zeggen: er moet inderdaad niks voor ons. Er zit geen druk op de ketel. In voetbal kan alles. We gaan dus gewoon alles geven en we zullen zien wat dat oplevert aan het einde van de match.”

Meer over KV Kortrijk

Video

Keuze van de redactie