Rem op steeds populairder Gravensteen: “We doen dit niet om meer toeristen te lokken”

 

 ©  David Van Hecke

GENT -

Gent grijpt in om de stijgende populariteit van het Gravensteen onder controle te houden. De burcht trekt jaar na jaar meer volk, maar een half miljoen bezoekers per jaar is genoeg, vindt het stadsbestuur.

Bert Staes

Per jaar zullen niet meer dan 500.000 mensen het Gravensteen kunnen bezoeken. Dat is in alle stilte beslist tijdens de coronacrisis. Door de crisis moesten alle tickets voor het kasteel plotsklaps digitaal geboekt worden. Bezoekers mochten enkel in een welbepaald tijdslot binnen, om te grote drukte te vermijden.

Die tijdelijke situatie zal permanent worden. Wie het kasteel wil bezoeken, kan dat enkel nog binnen een bepaald tijdslot. Aan de balie een ticket kopen, kan nog altijd. Maar dan zal gekeken worden wanneer er vrije tijdsloten zijn.

LEES OOK. Alle ideeën voor Gravensteen van tafel geveegd, behalve één verrassende ingeving

“We hebben van de afgelopen periode gebruikgemaakt om het aantal tijdsloten te plafonneren op 500.000”, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Cultuur. “En dat zal ook zo blijven. Laat het duidelijk zijn: de verbouwingen doen we echt niet om meer toeristen te lokken. Meer bezoekers toelaten is mogelijk, maar we kiezen bewust voor een limiet.”

De laatste tien jaar werd het Gravensteen steeds populairder: in 2011 kreeg het kasteel zo’n 270.000 bezoekers over de vloer. Tegen 2019 waren dat er al bijna 200.000 meer en werd met 454.693 bezoekers het voorlopige record gehaald. Tijdens de coronacrisis viel het aantal bezoekers logischerwijze terug.

LEES OOK. Nog nooit zo druk in het Gravensteen: half miljoen bezoekers in zicht

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio