Farma-icoon en Kempenaar Paul Stoffels (59) gaat eind dit jaar met pensioen bij Johnson & Johnson

Dokter Paul Stoffels van Johnson & Johnson gaat eind dit jaar met pensioen. 

Dokter Paul Stoffels van Johnson & Johnson gaat eind dit jaar met pensioen. © BELGA

Beerse, Rijkevorsel -

Paul Stoffels (59), het hoofd van het wetenschappelijk onderzoek bij het Amerikaans farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) gaat eind dit jaar met pensioen. De Kempenaar die momenteel in de Verenigde Staten woont, stond mee aan de basis van een aidsremmer en van het J&J-vaccin tegen corona. Hij leerde de kneepjes van het vak bij dokter Paul Janssen van Janssen Pharmaceutica in Beerse.

Bart Van den Langenbergh

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, maakte dinsdag bekend bekend dat dokter Paul Stoffels, vice-voorzitter en wereldwijd hoofd onderzoek en ontwikkeling van J&J, de beslissing heeft genomen met pensioen te gaan tegen het einde van dit jaar.

Paul Stoffels is geboren en getogen in het gehucht Achtel in Rijkevorsel, vlak bij Hoogstraten. Zijn eigen vader Lode was een van de eerste werknemers van Janssen Pharmaceutica en startte de chemische fabriek in Geel. Paul Stoffels begon zijn loopbaan als arts in Afrika en groeide door de jaren heen uit tot een van de meest invloedrijke Belgen in de internationale farmawereld.

Begin jaren negentig ging hij aan de slag bij dokter Paul Janssen van Janssen Pharmaceutica in Beerse om er een geneesmiddel te ontwikkelen tegen aids. Toen dokter Janssen zelf met pensioen ging, richtte Paul Stoffels zijn eigen bedrijf, Tibotec-Virco, op. Na de ontwikkeling van een succesvolle aidsremmer keerde hij in 2002 terug naar Janssen Pharmaceutica. Voor het moederbedrijf J&J werd hij in 2010 Chief Scientific Officer en werd hij verantwoordelijk voor alle wetenschappelijke realisaties van het concern. Zijn laatste grote wapenfeit was de ontwikkeling van het J&J-vaccin tegen corona.

De wetenschapper is zelf heel fier dat hij de missie van Paul Janssen heeft kunnen verderzetten. “In de laatste vijftien jaar hebben we meer dan 25 belangrijke nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld. Daarvan zijn zeven medicijnen recent aan de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie toegevoegd”, aldus Paul Stoffels. Koning Filip heeft Paul Stoffels in 2017 in de adel verheven met een titel van baron.  

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio