Gentse ‘Pandemisten’ voeren luid actie om bezetters Caermersklooster te steunen

 

 ©  IF

Gent -

Een stoet betogers trok dinsdagavond met veel lawaai door het stadscentrum om te protesteren tegen de verkoop van het Caermersklooster. Ze steunen de actievoerders die al sinds mei enkele vroegere sociale woningen in het gebouw bezetten. De betoging verliep zonder incidenten.

Fien Lakiere

De groep actievoerders trok dinsdagavond met spandoeken, borden met slogans en veel lawaai door de stad. Ze protesteerden tegen de uitzetting van de krakers die er al sinds mei verblijven. Ze willen niet dat het Caermersklooster, ook wel het Pand genoemd, verkocht wordt op de private markt en noemen zichzelf ‘de pandemisten’.

De eigenaars WoninGent en provincie Oost-Vlaanderen waren naar de vrederechter gestapt nadat overleg met de krakers op niets was uitgedraaid. De rechter had geoordeeld dat ze het gebouw acht dagen na de betekenis van het vonnis moeten verlaten.

 

 ©  IF

Maar de actievoerders zijn niet van plan om te vertrekken. “We blijven voorlopig in het Pand, tot we horen van het bestuur dat het in publieke handen blijft en dat er op een duurzame manier wordt geïnvesteerd in onze stad”, zegt Simon Clément. “Dat er juridisch een einde wordt betekent over het Pand, betekent niet dat de strijd tegen de privatisering van gemeengoed niet meer verder zal gaan.”

 

 ©  IF

De groep zou ook mogen spreken op de gemeenteraad. Ze verzamelden meer dan 1.500 handtekeningen, wat nodig is om een voorstel te kunnen toelichten. Maar omdat de Stad zelf geen eigenaar is van het gebouw, verklaarde de gemeenteraad zich niet bevoegd.

Onzin, vinden de actievoerders. “De stad is voor 99 procent aandeelhouder van WoninGent, dat voor driekwart politiek vertegenwoordigd is”, zegt Simon Clément. “De pandemisten zullen spreken op de gemeenteraad van oktober. Met of zonder toestemming.”

LEES OOK. Rechter geeft krakers 8 dagen om klooster te ontruimen: “Eigendomsrecht wordt flagrant geschonden”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio