Onderscheid tussen arbeiders en bedienden verdwijnt bij schoenenketen Torfs

Wouter Torfs 

Wouter Torfs ©  Joren De Weerdt

Vanaf 1 januari volgend jaar zal het onderscheid tussen arbeiders en bedienden verdwijnen bij Torfs. Dat heeft CEO Wouter Torfs gezegd. “We hebben het onderscheid afgeschaft, voortaan wordt iedereen bediende. Het akkoord hierover met de vakbonden is zo goed als rond.”

jvhBron: BELGA

Ook over andere knelpunten, zoals nachtarbeid in e-commerce en zelfs de vierdagenweek, blijkt de schoenenketen een voorloper te zijn. In het federale begrotingsakkoord dat dinsdag werd afgesloten, is voorzien dat er een soepeler kader zou komen voor nachtwerk in e-commerce als vakbonden en werkgevers akkoord gaan. Ook het presteren van een voltijdse werkweek op vier dagen, ligt op het bord van de sociale partners.

Maar bij Torfs zijn beide concepten al in voege. Het bedrijf voerde nachtwerk al enkele jaren geleden in. Hierdoor kan Torfs schoenen daags na bestelling afleveren. De keten betaalt het personeel tijdens die nachtelijke uren wel een toeslag van 25 procent. Daarnaast presteert het personeel van de distributiecentra de voltijdse werkweek op vier dagen.

Wouter Torfs zei woensdag te betreuren dat ons land de boot inzake e-commerce voor een groot stuk gemist heeft. “Dat is een heel spijtige zaak. Het kalf is misschien nog niet verdronken maar toch serieus in ademnood”, klonk het. Liever dan naar de vakbonden, wijst de CEO naar de wetgever als schuldige. “Er zijn hierdoor heel wat jobs verloren gegaan.”

Vorig jaar vond er nog een herstructurering plaats bij Torfs: tijdens de coronacrisis werd een 24-tal personeelsleden ontslagen. “Maar intussen werven we opnieuw aan, zeker in onze winkels. We hebben zo’n 40 vacatures openstaan”, aldus Torfs, die ook opnieuw wil meedingen naar ‘Beste Werkgever’.

Meer over Wouter Torfs

Video

Keuze van de redactie