Agenten krijgen hulp van honderd Politiekids

De gloednieuwe Politiekids Briek, Rine, Hannelore, Jayda, Daan en Tijs hebben net onder het toeziend oog van wijkagenten Carolin Wellens en Luk Struyfs de politiewagen verkend. 

De gloednieuwe Politiekids Briek, Rine, Hannelore, Jayda, Daan en Tijs hebben net onder het toeziend oog van wijkagenten Carolin Wellens en Luk Struyfs de politiewagen verkend. © Hans Otten

Geel -

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout wil schoolkinderen nauwer bij de eigen werking betrekken, zodat ze een beter beeld krijgen over een veilige maatschappij en het politiewerk. Het project start met honderd Politiekids.

Hans Otten

De verstandhouding tussen politie en jongeren zit niet altijd in de juiste plooi. Jonge kinderen zijn vaak bang voor de sterke arm van de wet, tussen tieners en agenten willen al eens wrijvingen ontstaan. “En onze controles op de covidmaatregelen hebben daar geen goed aan gedaan”, zegt zonechef Dirk Van Aerschot van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout (GLM). “Daarnaast leven we in een maatschappij waarbij elke misstap genadeloos op sociale media gezet wordt. We willen onze visie van een gedeelde zorg met respect voor elkaar nu expliciet uitdragen naar de schoolkinderen, zodat zij met ons mee kunnen werken aan een veilige omgeving.”

Daarvoor rolt het korps nu het innovatieve participatieproject Politiekids uit. Vijf klassen in het zesde leerjaar uit stedelijke basisschool Katersberg, GO!-basisschool De Luchtballon en vrije basisschool Droomgaard, goed voor zowat honderd kinderen, volgen dit schooljaar een uitvoerig programma rond de werking van de hulpdiensten, maar ook rond waarden als solidariteit, diversiteit en respect. Naast de kinderen betrekt de politie ook de ouders nadrukkelijk bij het project. Zij krijgen bijvoorbeeld op hun maat informatie over de problematiek van cyberpesten.

Mee op pad

Politiekids komt uit de koker van preventieverantwoordelijke Jos Delarbre van de politiezone, die eerder Vlaanderen ook al Helm Op, Fluo Top bij bracht. “Door het programma leren de kinderen hoe we aan een veilige maatschappij werken, maken we hen weerbaarder en ondervinden ze ook dat politiewerk veel meer is dan verkeer regelen en boeven vangen. Want we nemen de kinderen ook zo veel mogelijk mee op pad bij onze taken. Zo krijgen ze les zelfverdediging, gaan ze met de verkeersagenten bestuurders op hun rijgedrag aanspreken of gaan ze mee bij acties rond inbraakpreventie. Zo verdienen ze echt de titel van Politiekid.”

In deze proeffase doen enkel scholen van Geel mee, maar bij een gunstige evaluatie in juni rolt de politie het project uit naar Meerhout en Laakdal. “We hopen op termijn ook het middelbaar te bereiken, maar we beseffen dat dit een pak moeilijker gaat zijn”, zegt de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA).

Ook ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en van Jeugd Benjamin Dalle (beiden CD&V) dragen de Politiekids een warm hart toe. Daarnaast is er de medewerking van Child Focus, jongerentelefoon Awel en het Kinderrechtencommissariaat.

De jongeren moesten eerst een belofte als Politiekid afleggen, dat ze zich willen inzetten voor een veilige wereld met respect en gelijkheid. 

De jongeren moesten eerst een belofte als Politiekid afleggen, dat ze zich willen inzetten voor een veilige wereld met respect en gelijkheid. © Hans Otten

Zes vertegenwoordigers uit de drie scholen leggen woensdag in handen van burgemeester Celis en korpschef Van Aerschot symbolisch een belofte af: ‘ik beloof mij in te zetten voor een veilige wereld, vol respect en gelijkheid’. Rine, Briek en Thijs uit school De Luchtballon vertellen waarom ze zo uitkijken naar het project. “Ik vind het echt wel cool om met de politie op pad te mogen gaan. We hebben net even in een politiewagen mogen zitten en dat is wel indrukwekkend. Ik vind het wel nodig dat er wat meer respect is voor de politie. In onze klas wordt er nu wel wat mee gelachen, al is dat wel een beetje omdat ze er bang van zijn.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio