Strijd tegen armoede op scholen Mol is genomineerd voor Armoedeprijs 2021

De samenwerking met De Frakstok rond gebruikte laptops is een onderdeel van het genomineerde project.  

De samenwerking met De Frakstok rond gebruikte laptops is een onderdeel van het genomineerde project.  © Tommy Maes

Mol -

Het gemeentebestuur van Mol is genomineerd voor de Armoedeprijs 2021 met een project dat armoede op scholen bestrijdt. Concreet gaat het om de aanstelling van een maatschappelijk werker die rechtstreeks aanspreekpunt is voor de ouders binnen alle Molse scholen.

De Armoedeprijs of Federale Prijs Armoedebestrijding beloont projecten die armoede helpen te bestrijden. Dit jaar werd het gemeentebestuur van Mol samen met acht andere kandidaten genomineerd voor de editie van 2021. Mol is genomineerd met een project dat armoede op scholen wil bestrijden.

“We zijn begin dit jaar gestart met het project omdat we merkten dat het aantal onbetaalde schoolrekeningen de afgelopen jaren was toegenomen”, zegt schepen voor Sociale Zaken Wendy Soeffers (N-VA). “Dat zien we als een teken van armoede, omdat de schoolfactuur vaak als laatste wordt betaald. Daarom hebben we op onze sociale dienst een maatschappelijk werker aangesteld die binnen de 22 Molse scholen een rechtstreeks aanspreekpunt is voor de ouders. Zij kunnen bij haar terecht met vragen rond bijvoorbeeld studietoelagen en schoolkosten, maar ook voor andere vormen van ondersteuning. Zo verlaagt de sociale dienst de drempel voor ouders van schoolgaande kinderen.”

Die aanpak heeft na een half jaar al enkele resultaten opgeleverd. “Het project heeft 139 gezinnen bereikt, onder hen ook 81 nieuwe gezinnen die nog nooit eerder een hulpvraag aan onze sociale dienst stelden”, vertelt Soeffers. “Daarnaast konden we 46 leerlingen aan een laptop helpen dankzij de samenwerking met De Frakstok, een vereniging die gebruikte laptops een nieuw leven geeft bij kwetsbare gezinnen. Ook bereikten we gezinnen uit de brede regio, bijvoorbeeld uit buurgemeenten als Balen en Dessel. De maatschappelijk werker gaat samen met de drie armoedeverenigingen in onze gemeente aan de slag. We zoeken nog volop naar aanvullende acties binnen dit project.”

Stemmen voor het Molse project kan online tot 7 november. (mto )

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio