Ongerustheid over massaal banenverlies bij Volkswagen in Duitsland: “30.000 banen weg? Absurd!”

 ©  AFP

Bij het Duitse automerk Volkswagen staan de zenuwen strak gespannen, na mediaberichten over scenario’s waarbij tot 30.000 banen zouden kunnen sneuvelen. Het bedrijf ontkent.

jvhBron: BELGA

De Duitse zakenkrant Handelsblatt maakte woensdag gewag van een raad van bestuur bij Volkswagen eind september. Daar zou topman Herbert Diess een scenario hebben geschetst waarbij één baan op de vier of 30.000 banen zouden kunnen verdwijnen. Diess zou zich zorgen maken over de competitiviteit van de VW-fabriek in het Duitse Wolfsburg in het kader van de transitie naar elektrisch rijden, zeker in vergelijking met de geplande Tesla-fabriek in Duitsland.

Een woordvoerder van Volkswagen weigerde commentaar over de cijfers, maar zei wel dat het het duidelijk is dat de competitiviteit van de VW-fabriek in Wolfsburg moet aangepakt worden. Concrete scenario’s zijn er nog niet, aldus de woordvoerder. De vakbonden lieten alvast weten dat een afbouw van 30.000 banen “absurd” is.

Het bedrijf ontkende woensdagnamiddag dat een concrete piste op tafel zou liggen om 30.000 banen te schrappen. “Dat is geen thema”; valt te horen bij de top van VW. Wel is het zo dat de competitiviteit van de fabriek in Wolfsburg onder de loep dient genomen te worden. Volkswagen wijst naar nieuwe spelers op de markt, en kijkt dat in het bijzonder richting Berlijn, waar de maker van elektrische wagens Tesla een nieuwe grote fabriek bouwt.

Binnen enkele weken wordt beslist over de toewijzing van investeringen bij de verschillende fabrieken van Volkswagen voor de komende jaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer