Armoedebestrijder Rudi Van Landeghem (57) plots overleden: “Gent verliest zijn grootste hart”

 

 ©  fvv

gent -

Rudi Van Landeghem, een bekende naam in de strijd tegen dakloosheid en armoede in Gent, is plots overleden. Vrienden willen zijn levenswerk verderzetten. De Stad Gent heeft een rouwregister geopend.

Bert Staes

Leegstaande panden tellen, daklozen opvangen, geld ophalen voor wie het nodig had tijdens de coronacrisis, in het stadhuis pleiten voor een beter armoedebeleid … Er was weinig waar Rudi Van Landeghem zich niet voor inzette in onze stad.

De sociaal werker groeide op in Meulestede en spendeerde al zijn energie aan het helpen van zij die het minder goed hebben. In 2017 kreeg hij voor zijn enorme inzet nog de Samenlevingsprijs. Dinsdag is hij onverwachts overleden op 57-jarige leeftijd.

Vrienden treuren op sociale media over zijn plotse overlijden. “Gent verliest z’n grootste hart”, schrijft collega Pascal ­Debruyne. “Een onwezenlijk verlies. Rudi stond dagelijks in de Gentse straten, naast en met de mensen.”

Zijn laatste droom was om met een nieuwe vzw Woongift tien leegstaande sociale woningen op te knappen en er dakloze jongeren een plek te geven. Met 75.000 euro aan giften lukte dat al in drie woningen. “Ik hoop dat we nog aan tien kunnen geraken”, zegt Debruyne.

Het Gentse stadsbestuur liet woensdag een rouwregister openen. “Rudi Van Landeghem stond bekend om zijn sociale bewogenheid en zijn groot rechtvaardigheidsgevoel”, klinkt het in een persbericht.

Het online rouwregister is door iedereen die wat wil te ondertekenen.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio