Gent plant acties tegen discriminatie in nachtleven: “Uitgaan is niet voor iedereen zo veilig als het moet zijn”

Het nachtleven in Gent is volgens schepen De Bruycker niet voor iedereen even veilig. (sfeerbeeld) 

Het nachtleven in Gent is volgens schepen De Bruycker niet voor iedereen even veilig. (sfeerbeeld) ©  AFP

Gent -

Om incidenten zoals in café Blond te voorkomen, moet de stad vooral inzetten op het wegwerken van de oorzaken. Dat zegt schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit). “Het nachtleven in Gent is niet voor iedereen de ‘safe space’ die het moet zijn. Daar moeten we aan werken.”

Max Dedulle

In het Gentse café Blond werden anderhalve week geleden alle cismannen (mensen geboren in een mannenlichaam die zich ook man voelen) buiten gezet na incidenten. Het deed heel wat stof opwaaien, en naast veel steun kregen de uitbaters ook heel wat negatieve reacties. Ook schepen De Bruycker kon zich niet vinden in de beslissing van het café. Tijdens de commissie participatie in de gemeenteraad woensdagavond bleef ze bij haar standpunt.

“Maar het grootste probleem is dat het nachtleven in Gent voor veel burgers niet de ‘safe space’ is die het zou moeten zijn”, antwoordde de schepen op een vraag van gemeenteraadslid Christophe Peeters (Open VLD). “Stad Gent streeft naar een nachtleven waar iedereen, ongeacht gender, geslacht, geaardheid, herkomst of beperking, zich thuis en veilig voelt.”

Omstandertraining

Een mogelijke oplossing ziet De Bruycker in de omstandertrainingen waar de stad volgende maand mee start. Personeel van een dertigtal Gentse horecazaken zal daar leren hoe best te reageren op ongepast gedrag. Er komt ook een onderzoek naar discriminatie in het nachtleven, en een bindend antidiscriminiatiecharter.

De stad zit binnenkort ook rond de tafel met de uitbaters van café Blond, in aanwezigheid van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Onze aanpak is altijd: samen met de gemeenschap veilige ontmoetingsplekken creëren.”

LEES OOK:Café zet alle ‘cismannen’ buiten na feest vol incidenten: “Alleen zo kunnen we onbezorgd feesten”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio