Telenet Giants Antwerp opent FIBA Eurocup in Sportpaleis met winst tegen Portugese kampioen

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

In het Antwerpse Sportpaleis opende Telenet Giants Antwerp de FIBA Europe Cup met een knappe zege tegen Portugees kampioen Sporting CP uit Lissabon. Een knappe start dus van de Europese campagne die volgende week in het Griekse Ionikos Pireaus een vervolg krijgt. De nieuwe Amerikaanse guard Jaylen Hands was aanwezig en geraakt waarschijnlijk speelgerechtigd voor de partij van zondag in Leuven Bears (zesde speeldag BNXT League). “We deden het collectief en dit vanuit een sterke defense,” was de eerste reactie van coach Christophe Beghin.

Patrick Ceulemans

De Sinjoren openden in het eerste kwart met fris en agressief basketbal. Dat was ook nodig vermits de Portugese kampioen, gesteund door luidruchtige fans, ook met veel passie aan de partij begon. Cameron Krutwig woog echter zwaar door in the paint. De Amerikaanse forward scoorde, kreeg steun van Seppe D’Espallier en de Giants namen na 7-5 en 13-9 afstand. Matt Tiby dropte immers bommen en bij 20-10 was de eerste Antwerpse afscheiding een feit. Coach Christophe Beghin voerde logische wissels door maar die brachten geen succes. Travante Williams kreeg steun van de met driepunters uitpakkende Micah Downs en na het eerste kwart (20-13) ging het met een 0-11 tussenspurt naar een 20-21 bonusje voor Sporting CP. Telenet Giants Antwerp liet niet begaan, vond via Phil Cofer de aansluiting (26-26) en nam via Dennis Donkor, Jean-Marc Mwema en Niels De Ridder opnieuw afstand: 37-31. In een intense partij bleven de fysieke Portugezen aandringen, maar trokken de Giants toch met een 42-37 voorsprong richting kleedkamer.

Ook in het derde kwart gingen de Giants op hun elan verder. Seppe D’Espallier plukte rebounds en scoorde, Matt Tiby bleef efficiënt en Elvar Fridriksson gaf assists en vuurde bommen af. Van 45-39 ging het dan ook naar 50-39 en met veel Antwerpse enthousiasme naar 63-48. In een attractieve Europese partij begon Telenet Giants Antwerp aan het laatste kwart met een 66-51 voorsprong. Seppe D’Espallier en Jean-Marc Mwema kampten met foutenlast en de Portugezen bleven aandringen: 70-60. Niels De Ridder dropte een belangrijke driepunter en de Antwerpenaars begonnen “money-time” met een 75-62 tussenstand. De sfeer “on court” werd intens, Travante Williams van Sporting CP verdween met vijf fouten uit de partij, maar ontsnapte aan een technische fout. De Giants acteerden nerveus, Sporting CP reageerde naar 75-67. Jean-Marc Mwema scoorde 77-67 maar na balverliezen werd het bij 77-73 nog eventjes bibberen. Matt Tiby zorgde met twee vrijworpen voor de Antwerpse verlossing en winst.

Night of the the Giants op 15 januari in Sportpaleis versus Limburg United

Telenet Giants Antwerp deelde ook nog mee dat de tiende editie van de Nigth of the Giants op 15 januari in het Sportpaleis en versus Limburg United doorgaat. Meer informatie over tickets volgt eerstdaags.

Telenet Giants Antwerp - Sporting CP: 80-75

Telenet Giants Antwerp: Fridriksson 18, Tiby 12, Van Den Eyde 0, D’Espallier 12, N. De Ridder 5, Rogiers 3, Cofer 8, Krutwig 9, Mwema 7, Donkor 6

Sporting CP: Williams 7, Cardoso 0, Fofana 0, Costa Ventura 11, Omlid 8, Relvao 4, Martin 14, Patton 13 , Downs , Machado

Kwarts: 20-13, 22-24, 24-14, 14-2

Meer over Telenet Giants Antwerp

Video

Keuze van de redactie