Koppel wil kinderen met beperking eerste echte kermis geven: “Die blije gezichten, daar doen we het voor”

De kampen van Give us a Break zijn speciaal op maat voor kinderen met een ernstige mentale beperking.

De kampen van Give us a Break zijn speciaal op maat voor kinderen met een ernstige mentale beperking.© if

Gavere -

Vakantie is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet voor kinderen met een ernstige mentale beperking. Vzw Give us a Break uit Gavere organiseert sinds 2018 vakantiekampen voor deze kinderen, maar wil nu haar droom waarmaken om een echte kermis te organiseren voor deze doelgroep. De organisatie blijft ook volop op zoek naar structurele steun om haar werking te bekostigen.

Ruben De Keyzer

Waarmakers

Het Nieuwsblad en AxaVerzekeringen gaan op zoek naar het origineelste project van een vereniging in Vlaanderen. Wil je het dorpsplein omtoveren tot een strand? Droom je van de langste speelstraat ter wereld? Plan je een festivalletje op het voetbalveld? Uit alle inzendingen sinds juli selecteerde een jury intussen de vijf beste voorstellen per provincie. En die stellen wij hier elke dag van deze week aan u voor. Daarna is het aan u: stemmen kan tot 18 oktober via de app!

Marie Van Renterghem (45) en Kristophe Thijs (46) uit Gavere hebben samen drie kinderen. Dochter Juliette (8) lijdt aan het uiterst zeldzame KBG-syndroom, een erfelijke ziekte waardoor ze permanente zorg en toezicht nodig heeft. Een zware opgave voor de ouders, des te meer tijdens de schoolvakanties. “Het is een probleem dat alle ouders van een kind met een beperking wel kennen”, vertelt Kristophe. “Waar moet je tijdens de vakantie naartoe met je kind? Je kan hen niet naar gelijk welke opvang of vakantiekamp sturen, en als werknemer krijg je te weinig vakantiedagen om altijd thuis te zijn.”

Kampen elke week volzet

Om aan deze nood tegemoet te komen, startten Kristophe en Marie samen met enkele andere ouders met een beperking de vzw Give us a Break. Elk jaar organiseren ze negen vakantieweken voor kinderen met een ernstige mentale beperking. “We bieden plaats aan tien tot twintig kinderen per week en elke week zijn we volzet”, zegt Kristophe.

“We zouden graag nog meer kinderen helpen, maar onze werkingskosten liggen erg hoog. Alle kinderen hebben permanente individuele begeleiding nodig. Het gaat hier om kinderen met een zware beperking. De helft van hen kan niet praten, een viertal kinderen krijgen sondevoeding en velen lijden aan zware epilepsieaanvallen. Je kan hen niet zomaar bij iedereen achterlaten.” (Lees verder onder de foto)

Kristophe en Marie met hun dochter Juliette, die permanente zorg en toezicht nodig heeft. 

Kristophe en Marie met hun dochter Juliette, die permanente zorg en toezicht nodig heeft. ©  if

Hoewel de professionele begeleiding een hoge loonkost met zich meedraagt, blijven de kampen voor de kinderen bewust erg goedkoop. “We vragen 10 euro per dag per kind”, vertelt Kristophe. “We houden de prijs bewust laag, maar onze werkingskost ligt helaas veel hoger. We doen vooral een beroep op financiële steun van spontane acties en subsidies van lokale gemeenten. We hebben ook al verschillende Vlaamse ministers aangeschreven om onze organisatie te leren kennen, maar daar wordt helaas niet op ingegaan. Jammer, want we vullen wel degelijk een nood in. Zonder structurele steun blijven we afhankelijk van fondsenwerving, wat natuurlijk ook veel tijd en energie vraagt die we liever elders inzetten.”

Vriendschappen opgebouwd

Zowel voor de kinderen als de ouders zijn de kampen het hoogtepunt van het jaar. “Intussen zijn er al echte vriendschapsbanden opgebouwd. De blije gezichten van de kinderen wanneer ze ‘s ochtends toekomen op kamp, daar doen we het voor. Ze kunnen niet allemaal spreken, maar ze lachen of ze fladderen met hun armen, en tonen hun enthousiasme hoe ze het kunnen.”

“Als ons project het haalt, willen we de kinderen voor het eerst een echte kermis laten meemaken”, vertelt Kristophe tot slot. “Er bestaan kermissen met een prikkelarm uur, maar dat is eigenlijk niet voldoende, zeker niet omdat de aanwezigheid van andere kinderen zonder beperking overweldigend kan zijn. We willen hen een echte kermisbeleving geven, maar dan met rustige muziek en attracties waar ook zij plezier aan kunnen beleven. Geen botsauto’s dus, maar wel bijvoorbeeld eendjesvissen, een ballenkraam, een draaimolen, noem maar op. Zo kunnen ook zij eens de vreugde van de kermis ervaren. En hopelijk kunnen we onze werking blijven volhouden en uitbreiden, want de nood is hoog.”

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio