Patrick Lefevere geeft update over contract Cavendish en gaat opnieuw voor Tourritten: “Kasseien horen niet thuis in grote ronde”

 ©  EPA-EFE

Patrick Lefevere weet waar hij aan toe is met Deceuninck - Quick-Step in de Tour van 2022. Het wordt hetzelfde strijdplan als de voorbije jaren: ritten kapen.

Vincent Van Genechten, Jan-Pieter De Vlieger

LEES OOK. De terugkeer van Alpe d’Huez, een start in België en tijdrit op voorlaatste dag: Dit is het parcours van de Tour de France 2022

“Ik denk niet dat we een klassementsrenner hebben”, klinkt het. “Er is wel een Mattia Cattaneo of zo. Die jongens kunnen rond de tiende plaats rijden, maar wie ligt daar van wakker? Een jaar later weet niemand nog wie er zevende was in de Tour hé.”

“We gaan dus zo veel mogelijk ritten winnen”, aldus Lefevere. “Met Kasper Asgreen in Denemarken? Ja, maar ze mogen ook niet té opgewonden geraken. Dan doe je domme dingen. Voor die mensen daar is dat een once in a lifetime. Die tijdrit is ook vlak dus geel… Moeilijk. Wout van Aert kan ook bochten nemen hé (lacht). Of ik veel sprintetappes zie? Niet zoveel hé. Zes? En als ze koersen zoals de voorbije jaren, vallen er daar ook al twee van weg. Een spurt of vier, vijf dus, maar het zijn de renners die de koers maken. Deze Tour is sowieso héél lastig. Die eerste week is stress, rijden in de wind. Daar kan je al wat favorieten elimineren, of toch pijn doen. De kasseien? Voor ons zou dat goed kunnen zijn, maar in een grote ronde horen ze toch niet echt tijd. Een strook of twee, drie… Maar elf? Dat zijn er veel. Daar kan je de Tour al verliezen. Winnen niet, wel verliezen. Ook die gravel. Hou het bij wegwielrennen. Ik kan begrijpen dat ze sensatie zoeken, maar toch.”

 ©  EPA-EFE

Lefevere gaf ook nog een update over de contractbesprekingen met groene trui Mark Cavendish.

“Ik weet niet wat er scheelt. Hij stelt het uit met we komen er wel, maar morgen moet alles binnen zijn voor ons bij de UCI. We zitten niet ver van elkaar. Het gaat eigenlijk meer over dingen na zijn carrière. Of hij normaal opnieuw mee naar de Tour gaat? Je mag nooit te vroeg spreken. Dit jaar was Sam Bennett ontegensprekelijk onze eerste sprinter, ondanks dat we wisten dat hij wegging. Maar toen viel alles in mekaar voor Mark. Je weet het nooit.”

LEES OOK. Eerste week van loodzware Tour de France lacht (een gele?) Wout van Aert toe

 ©  AP

Alaphilippe maakt zich op voor “spannende eerste week”

Wereldkampioen Julian Alaphilippe verwacht volgend jaar een “spannende eerste week” van de Ronde van Frankrijk. Dat verklaarde de Fransman donderdag, na afloop van de parcoursvoorstelling voor de editie van 2022 in Parijs.

“Er staat voor ieder wat wils op het programma”, zei de renner van Deceuninck-Quick-Step. “Een tijdrit, kans op waaiers, de kasseien en finishes voor de puncheurs. Er zal zeker veel te beleven zijn. Ik kan niet wachten om de verkenning te doen en te zien wat we kunnen voorbereiden voor deze Tour. De eerste indruk geeft me goesting”, voegde de Fransman eraan toe, die zes Tour-etappes sinds 2018 won en meermaals de gele trui droeg.

De Fransman wil zich ook komende zomer in de kijker rijden in de Tour. “Ik zal mezelf doelen stellen, ik zal me erop richten en me eraan houden. Of ze nu uitkomen of niet, het maakt niet uit. Ik denk dat ik het shirt al genoeg heb laten zien, en dat zal ik blijven doen.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer