Corona weet zich vooral via scholen weer te verspreiden

Onder meer door de verspreiding via besmette schoolkinderen loopt de teller in de Kempen weer op. 

Onder meer door de verspreiding via besmette schoolkinderen loopt de teller in de Kempen weer op. © robin utrecht

Kempen -

In de Kempen liep de coronateller in de Kempen in één dag tijd met 150 nieuwe besmettingen op. De dag voordien waren er dat nog maar 75. Op weekbasis schiet de curve weer omhoog, vooral door besmettingen in scholen.

Hans Otten

Nadat de gemiddelde dagelijkse aangroei de voorbije week rond zestig nieuwe besmettingen had geschommeld, is dat weekgemiddelde in één dag tijd doorgeschoten naar 74 per dag. In twee weken tijd is het dagelijkse aantal besmettingen met ruim 40% gestegen. Dat is nog lang niet de opwaartse vaart van de tweede coronagolf van precies een jaar geleden, maar langzaam maar zeker loopt de lijn wel weer omhoog.

Opvallend is dat de grootste besmettingsclusters niet zoals gewoonlijk vooral in de grote steden en gemeentes zitten. Turnhout kreeg er de afgelopen week met 64 besmettingen dan wel het hoogste aantal bij, maar dat is in lijn met de 65 van de week voordien. Ook Hoogstraten (+47) en Mol (+44) kregen veel nieuwe gevallen bij, maar des te opvallender zijn de getallen van Merksplas (+51), Lille (+29), Hulshout (+28) en Westerlo (+24). Zij doen het niet beter dan Herentals (+28) of Geel (+25).

De stijging is voor een flink stuk te wijten aan besmettingen in scholen, waarbij het virus zich verder via klasgenootjes, ouders of leerkrachten verspreid. In Merksplas gaat het om een combinatie van omstandigheden: daar was eerst een cluster in een kleuterschool en een zorginstelling vastgesteld, waarna tientallen gedetineerden in de gevangenis van Merksplas positief testten. Bovendien zorgde Merksplas-kermis met de bijhorende feestjes voor een verdere verspreiding. Ook in Hulshout deed zich eind vorige week een besmetting in een basisschool voor.

In Olen zijn drie klassen van vrije basisschool Toermalijn sinds donderdag in quarantaine. Die besmettingen zijn nog niet in de data van Sciensano opgenomen.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio