Nieuwe landmark: 42 meter hoge brandtoren kijkt uit over Kalmthoutse Heide

© atv

Kalmthout -

Tegen april jaar staat er op de Kalmthoutse Heide een nieuwe brandtoren ter vervanging van de veertig jaar oude van nu, die te oud en te klein was geworden. De nieuwe toren is hoger en dus beter voor branddetectie. Dankzij een hoge antenne kunnen de veiligheidsdiensten nu probleemloos met elkaar communiceren. Toeristen kijken vanop 24 meter over het natuurpark.

De huidige brandtoren was te laag omdat de bomen errond gegroeid zijn. Hij is ook te klein om goede communicatieverbindingen te leggen tussen de hulpdiensten. Daarom besliste de gemeente Kalmthout om een nieuwe brandtoren te bouwen naast de huidige toren. Burgemeester Lukas Jacobs : “Dat wordt een nieuw landmark in het natuurgebied. De toren biedt ook meer ruimte voor de bezoekers en de brandwachters en is ook veel beter te betreden met de rechte trappen. De toren zal ook beduidend hoger zijn dan de huidige brandtoren. De antenne boven op de toren reikt tot 42 meter hoog en de overdekte brandwachtpost komt op 30 meter hoogte. Op 12 en 24 meter komen er toeristische uitkijkplatforms.

De nieuwe toren.

De nieuwe toren.

Maquette

Kalmthoutenaar Jos Maris knutselt in zijn vrije tijd graag. “In de kranten las ik vorig jaar over de plannen om hier een nieuwe brandtoren te bouwen. Ik vond het een uitdaging om die op 1/40ste na te bouwen. Maar ik moest me behelpen met de schaarse info die er op dat moment voor handen was. Zo beschikte ik wel over de afmetingen op het basisplan en over een afbeelding.” De Kalmthoutenaar werkte er ruim een maand aan en moest verschillende keren opnieuw beginnen. Jos Maris : “De driehoeken in elkaar laten passen en de trappen in de toren krijgen was best moeilijk”, geeft hij toe. Jos Maris schenkt zijn houten toren aan de gemeente en die zoekt er een geschikte plek voor.

Jos Maris bij zijn maquette.

Jos Maris bij zijn maquette. © evdw

Brandwachters

Elias De Poorter, Vera Milis en Ludo Pyl zijn drie van de dertig vrijwillige brandwachters. Van april tot september bemannen zij de brandtoren en speuren zij het natuurgebied af om mogelijke rook of vuur onmiddellijk te kunnen lokaliseren.

Vera Milis: “In de brandgevaarlijke maanden zitten onze vrijwilligers acht uur per dag in de toren. Comfort? Neen, in die oude toren is er dat niet. ’s Zomers snikheet en als het wat tegen zit kan het er ook erg koud zijn. In de nieuwe toren wordt het werken aangenamer. Op 30 m komt er een geïsoleerde brandwachtpost met overdekte rondgang.”

Elias De Poorter: “Om nu in de wachtpost te geraken, moeten we ons zekeren voor we de loodrechte tram opklimmen. Volgend jaar zijn er schuine trappen en dat maakt het een stuk gemakkelijk en vooral veiliger.”

Enkele van de brandwachters.

Enkele van de brandwachters. © evdw

Boswachter Jef De Winter: “De nieuwe toren staat met zijn zijden pal op de windrichtingen. Dat maakt het voor brandwachters makkelijker om juiste instructies te geven over de locatie van een brand.” De werken aan de nieuwe toren gebeuren in een kwetsbaar natuurreservaat. Daarom plannen we de werken buiten het broedseizoen. De oude brandtoren blijft operationeel tot de nieuwe helemaal klaar is en dan wordt hij afgebroken.”

Heidebrand 2011

Tijdens de grote heidebrand van tien jaar geleden liep de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten allesbehalve optimaal. Jo Bilcke van Astrid: “Voor hulpdiensten die is goed werkende communicatie van levensbelang. Door onze antennes heel wat hoger te plaatsen, dekken we nu het natuurgebied volledig af én met een betere kwaliteit.” Astrid is de operator die politie, brandweer en andere hulpdiensten in staat stelt om efficiënt te communiceren.

Rampzalige brand in 201.

Rampzalige brand in 201. © Boris Rosseuw

Bezoekersplatform

Net als op de oude toren komen er ook hier bezoekersplatformen. Zo kunnen de toeristen optimaal genieten van de diversiteit aan landschappen. Infoborden, educatief materiaal en apps zorgen er voor dat de bezoekers maximaal kunnen kennismaken met het Europees beschermd natuurgebied.

De bouw van de toren kost zo’n 730 000 euro, waarvan de gemeente Kalmthout als eigenaar en bouwheer 260 000 euro voor haar rekening neemt. Daarnaast investeren zowel het Agentschap Natuur en Bos (270 000 euro) en Astrid (200 000 euro) mee in de nieuwe brandtoren.

De werken aan de nieuwe brandtoren starten in de week van 20 oktober. De toren is ontworpen door Nohnik i.s.m. ABT en Bureau Bouwtechnieken en wordt gebouwd door TM IDD-Costermans. De oplevering van de toren voorziet de gemeente in april 2022.

Tijdens de werken worden de wandelpaden die langs de brandtoren passeren, omgeleid.

Info: www.kalmthout.be/brandtoren, virtueel bezoek: https://www.scanbie.com/brandtoren.

Erik Vandewalle

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio