Nike-baas bekent plots 56 jaar oude moord: “En het is allemaal voor niets geweest”

Themabeeld ©  Shutterstock

Larry Miller (72), een Nike-topman, heeft tijdens een interview met Sports Illustrated bekend dat hij 56 jaar geleden een tiener in de straten van West Philadelphia heeft neergeschoten.

Bron: BBC

De moord dateert uit 1965. “Het vreet me vanbinnen op”, zei de voorzitter van het Jordan-merk tijdens het interview. Hij was tijdens het incident 16 jaar en zat een gevangenisstraf voor moord uit. Hij heeft er naar eigen zeggen nooit over gelogen, maar hield het wel altijd geheim voor de buitenwereld. De bekentenis komt voorafgaand de lancering van zijn memoires volgend jaar.

Miller vertelde dat hij op 13-jarige leeftijd lid was geworden van de Cedar Avenue-bende in Philadelphia en veranderde al snel van een goede student naar eentje die elke dag dronk. Toen een vriend vermoord werd door een rivaliserende bendelid, zou Miller een pistool gekocht hebben en op zoek gegaan zijn naar vergelding. In de plaats daarvan schoot hij op 30 september 1965 in de borst van de eerste persoon die hij tegenkwam, de 18-jarige Edward White. “Dat maakte het voor mij nog moeilijker want het is allemaal voor niets geweest”, zei Miller.

Miller gaf aan dat hij de moord heel lang geheim heeft gehouden voor zijn kinderen, vrienden en zakenrelaties. “Ik heb hier jarenlang voor weggerend. Ik heb geprobeerd dit te verbergen en hoopte dat mensen er niet achter zouden komen.

Tweede kans

Miller werkt sinds 1997 bij Nike en leidt er de dagelijkse activiteiten van Nike Basketball, het mer Jordan en Converse. Hij is ook de ex-president van het professionele basketbalteam van Portland, the Trail Blazers. Miller zou voor het interview enkele vrienden op de hoogte gebracht hebben van het incident, waaronder basketballegende Michael Jordan en NBA-commissaris Adam Silver.

Zijn aanstaande boek “Jump: My Secret Journey from the Streets to the Boardroom” - geschreven in samenwerking met zijn oudste dochter - zal het incident gedetailleerd beschrijven. Ook zijn ervaring in de gevangenis komt aan bod.

Nike vertelde aan BBC News in een verklaring dat het leven van Miller “een ongelooflijk verhaal van tweede kansen is”. “We zijn trots op Larry Miller en de hoop en inspiratie die zijn verhaal kunnen bieden”, klinkt het.

Miller zelf hoopt dat zijn verhaal jongeren kan helpen om een andere weg in te slaan, los van geweld. Hij wil ook voormalige gedetineerden inspireren en hen tonen dat er na de gevangenis wel degelijk een plek is voor hen binnen de samenleving. “De fout van een persoon, of de ergste fout je leven, zou niet mogen bepalen wat er met de rest van je leven gebeurt”, zei Miller nog.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen