Thierry Neuville wint WK-rally van Spanje maar is teleurgesteld na problemen: “Ik weet niet wat ik moet zeggen”

 

 ©  AFP

Thierry Neuville en zijn corijder Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupé WRC) hebben de rally van Spanje gewonnen, de voorlaatste rally van het WRC 2021. Voor het Belgische duo is het na de Ypres Rally hun twee zege van het seizoen. Neuville zit inmiddels aan 15 WK-zeges. In totaal stond hij 50 keer op het podium. Maar blij was hij allerminst.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Opschudding net voor de start van de powerstage. Een probleem met de startmotor zorgde ervoor dat Neuville de wagen niet meteen aan de start kreeg. Beelden op sociale media toonden hoe Martijn Wydaeghe de wagen duwde en er vervolgens een steekvlam uit de uitlaat kwam. Verschillende bronnen op sociale media maakten al gewag van een opgave, maar dat bleek niet het geval te zijn. Neuville en Wydaeghe reden de tweede tijd in de powerstage en wonnen hun tweede wedstrijd samen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij aankomst viel Neuville zijn vader in de armen om vervolgens een vreemd interview weg te geven. “Ik ben opgelucht dat ik aan de finish ben. Het was een moeilijk weekend, maar we hebben hard gevochten. Tot aan de finish van de voorlaatste proef verliep alles perfect. Vervolgens was er een heleboel stress in aanloop van de laatste rit. Nog maar eens. Ik ben echt teleurgesteld, want tot dat ogenblik was alles perfect verlopen. Nu is dat niet meer het geval. Om eerlijk te zijn: ik weet niet wat ik moet zeggen.”

Evans tweede

Elfyn Evans eindigde als tweede op 24,1 seconden van de Belg. Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC) sprong zondag over Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) naar de derde plaats. De Fransman moet tevreden zijn met de vierde plaats. De beslissing over de wereldtitel bij de rijders en de constructeurs valt in de slotwedstrijd in Monza.

Elfyn Evans begon vrijdagochtend de rally met drie snelste tijden op rij maar kon nadien nooit meer het niveau van de openingsronde evenaren. Thierry Neuville pakte vrijdagnamiddag de leiding over om die op zaterdag verder uit bouwen. De Belg won vrijdag en zaterdag acht ritten op rij, tien in totaal in deze wedstrijd, en sloot de zaterdag af met een bonus van 16,4 seconden.

Op zondag controleerde de Belg de wedstrijd en won uiteindelijk met een voorsprong van 24,1 seconden op eerste achtervolger Elfyn Evans. Heel even werd het nog spannend toen de Belg zijn wagen niet kon starten nadat hij gestopt was om de bandendruk te controleren. Maar uiteindelijk lukt het Neuville toch, bereikte hij op tijd de powerstage en won hij de rally.

Tweede WK-zege dit seizoen, 15e uit carrière

Voor Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe is het na de Ypres Rally hun tweede zege dit seizoen. Samen stonden ze dit seizoen al zeven keer op het podium. Neuville, die zondag het bezoek kreeg van dochtertje Camille, zit intussen aan 15 WK-zeges. In Spanje stond hij ook voor de 50e keer op het podium. Na 2019, toen de rally nog een mix was van gravel- en asfaltritten, is het de tweede zege voor de Belg in Spanje.

Elfyn Evans eindigde als tweede voor Dani Sordo. De Spanjaard won op de slotdag alle vier de klassementsritten. Voor Sordo was het de negende keer dat hij in Spanje op het podium stond. Nooit slaagde hij erin zijn thuiswedstrijd te winnen. Net als teamgenoot Neuville mocht Sordo in Spanje voor de 50e keer in zijn carrière het podium op.

De slotwedstrijd van het WK rally wordt half november in Monza gereden.

 

 ©  ISOPIX

Meer over Thierry Neuville

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie