Jonge Belgen domineren slotweekend Coupe de France: eerste profzeges voor Arne Marit en Stan Dewulf

Gisteren rondde Stan Dewulf een solo af in de Boucles de l’Aulne. 

Gisteren rondde Stan Dewulf een solo af in de Boucles de l’Aulne. © BELGAIMAGE

Het is op Franse bodem nog een vruchtbaar slotweekend geworden voor de Belgische wielersport. Zaterdag won Arne Marit (22) in een massaspurt de GP de Morbihan in Plumelec. Een dag later was het aan Stan Dewulf (23) om solo te zegevieren in de Boucles de l’Aulne. Voor Marit en Dewulf was het de eerste profzege uit hun carrière.

Hugo Coorevits en Guy Van Den Langenbergh

Arne Marit heeft zijn allereerste profzege beet. De Vlaams-Brabander klopte in de massaspurt van de GP de Plumelec-Morhiban onder anderen gevestigde namen als Elia Viviani en Bryan Coquard. Waarmee een geweldig bedrijvig Sport Vlaanderen-Baloise, na een etappe in de Baloise Belgium Tour, de tweede UCI-zege liet inschrijven. Marit is een neoprof van 22 jaar die over een stel snelle benen beschikt. Afgelopen zondag was hij zevende in Parijs-Tours, eerder op het seizoen werd Marit onder meer vierde in de Gooikse Pijl en vijfde in de GP Scherens. “Ik heb het wiel van Viviani gekozen omdat ik wist dat hij met het WK baanwielrennen voor de deur in de juiste vorm zit”, reageerde Marit. “En dan ontdekte ik links tussen de nadar en Bryan Coquard een opening waar ik gemakkelijk doorheen kon. Ik ben super gelukkig dat ik mijn eerste profseizoen met zo’n overwinning kan afsluiten”, aldus Marit, die als jeudgrenner ook behoorlijk uit de voeten kon in de Vlaamse eendagskoersen.

Dewulf solo

Zondag was het aan Stan Dewulf (AG2R-Citroën) om voor het eerst met de handjes te wapperen. De West-Vlaming reed in Châteaulin aan het slot van een geanimeerde wedstrijd weg uit de kopgroep en zegevierde met meer dan een halve minuut voorsprong op de Fransman Valentin Madouas. Dewulf was al heel vroeg in de aanval gegaan in het gezelschap van drie kompanen. Nog enkele renners wisten terug te keren, maar de West-Vlaming hield in het slot voldoende over om nog een keer te versnellen. Ze zouden hem niet meer terugzien.

Zaterdag sprintte Arne Marit sneller dan Viviani en Coquard in de GP du Morbihan. 

Zaterdag sprintte Arne Marit sneller dan Viviani en Coquard in de GP du Morbihan. © Photo News

“Ik wist al een tijdje dat ik goed bezig was en dat die eerste zege er zat aan te komen”, aldus Dewulf na afloop. “Het was een lastige wedstrijd, maar collectief leverden we een sterke prestatie. Toen ik op acht kilometer van de finish demarreerde, was dat omdat ik een sprint wilde vermijden.”

Dewulf was blij met zijn eerste profzege. “En dan nog in het truitje van mijn nieuwe ploeg, dat maakt het nog mooier. Het is nog een prachtig slotweekend geworden, met zeges individueel en in het eindklassement per ploeg van de Coupe de France. En voor mij persoonlijk is het nog mooier: mijn laatste wedstrijd van het jaar winnen, dat zorgt ervoor dat ik met een gerust gemoed kan gaan rusten en vol motivatie uitkijk naar volgend seizoen.”

Na een moeizaam voorjaar beschikt Dewulf duidelijk terug over zijn beste benen. Vorige zondag nog reed hij tot op enkele honderden meters van de finish in een kansrijke positie om Parijs-Tours te winnen. Door de ultieme terugkeer van Arnaud Démare en Jasper Stuyven strandde de hardrijder uiteindelijk op een vierde plaats.

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie