Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden

© Het Nieuwsblad

Colin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan die minister van Buitenlandse Zaken werd. De oud-minister werd 84.

Bron: BELGA

“We verliezen een buitengewone en liefdevolle man, vader, grootvader en een groot Amerikaan”, aldus de familie. In de mededeling wordt nog opgemerkt dat Powell volledig gevaccineerd was.

Powells carrière startte in het leger, in Vietnam, en kende een eerste hoogtepunt als veiligheidsadviseur op het einde van het presidentschap van Ronald Reagan. Onder diens opvolger, George H.W. Bush, werd Powell de jongste en de eerste zwarte bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten.

In het midden van de jaren 90 werd hij een tijdlang beschouwd als een groot kanshebber om de eerste zwarte president te worden. George W. Bush, die president werd in 2001, koos hem als minister van Buitenlandse Zaken. Bush noemt de man nu “een groot dienaar van de staat”.

“Verschillende presidenten hebben vertrouwd op Powells oordeel en ervaring”, schrijft Bush nog. “Hij werd heel gerespecteerd in het land en het buitenland.”

Als buitenlandminister onder Bush raakte Powells reputatie ernstig bezoedeld. Voor de Verenigde Naties pleitte hij op basis van valse informatie ervoor om Irak binnen te vallen. Na zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken noemde Powell die passage zelf ook een smet op zijn carrière.

De huidige Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft ook eer betuigd aan een “groot man”. Powell was de eerste zwarte Amerikaan die bevelhebber werd van de strijdkrachten. Austin werd begin dit jaar de eerste zwarte minister van Defensie. “Ik ben een grote vriend en een mentor verloren”, zei Austin vanuit Tbilissi, hoofdstad van Georgië.

“Patriot van onovertroffen eer en waardigheid”

De huidige Amerikaanse president Joe Biden heeft Powell maandag gehuldigd als “betrouwbare vertrouweling in goede en slechte tijden”. De president en zijn vrouw omschrijven Powell als “een patriot van onovertroffen eer en waardigheid”. “Hij blijft in onze herinneringen als een van de grootste Amerikanen.”“Colin belichaamde de hoogste idealen van zowel krijger als diplomaat”, schrijft Biden.

De huidige president zegt Powell ook “voor altijd dankbaar te zijn voor steun voor mijn presidentskandidatuur en onze gezamenlijke strijd om de ziel van onze natie”. Powell, een Republikein, had bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar Biden gesteund, en niet de toenmalige Republikeinse president Donald Trump.

Ook de fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, drukte haar respect uit voor Powell.

Meer over Verenigde Staten

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie