Trump naar rechter tegen commissie die bestorming Capitool onderzoekt

 

 ©  AP

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten tegen te houden aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Dat melden Amerikaanse media.

adbBron: BELGA, Reuters, Bloomberg

President Joe Biden gaf de National Archives eerder deze maand toestemming om aan een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden archieven te bezorgen die verband houden met het optreden van zijn Republikeinse voorganger op 6 januari, de dag dat het Capitool werd bestormd. De National Archives zou het gevraagde archiefmateriaal – onder meer documenten van Trump en stafchef Mark Meadows met de woorden “rigged” of “stealing”, documenten in verband met publieke uitspraken tussen de verkiezing van 3 november en eedaflegging van 20 januari, en video’s van in het Witte Huis op 6 januari – begin volgende maand aan het Congres overhandigen.

Donald Trump heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de onderzoekscommissie omdat het opeisen van zijn Witte Huis-documenten illegaal zou zijn. Het verzoek zou veel te breed zijn en zo “het weefsel van onze constitutionele scheiding der machten vernietigen en inbreuk maken op fundamentele privileges die zijn ontworpen om de autonomie en het functioneren van de uitvoerende macht te handhaven”, aldus Trump in de aanklacht. In een verklaring zei Trumps woordvoerder dat de rechtszaak was aangespannen “ter verdediging van de grondwet, het ambt van de president en de toekomst van onze natie, die de schijncommissie allemaal probeert te vernietigen”.

Privilege?

Volgens Trump heeft Biden “als onderdeel van een politieke truc om zijn partijgenoten tegemoet te komen” geweigerd om de documenten te beschermen, terwijl Trump naar eigen zeggen over ‘executive privilege’ beschikt. Daarmee bedoelt hij dat een president het recht heeft om informatie niet vrij te geven aan het Congres, en communicatie tussen Witte Huis-beambten vertrouwelijk te houden. Juridische experten betwijfelen echter of een ex-president dat privilege kan inroepen. Trump wil zich via de klacht volgens CNN verzetten tegen de vrijgave van 40 documenten. 

Trumps voormalige adviseur Steve Bannon verwijst eveneens naar het ‘executive privilege’ om zijn medewerking te weigeren aan de onderzoekscommissie. De commissie had een getuigenis van hem geëist, maar Bannon wil de afhandeling van Trumps zaak afwachten of een deal tussen Trump en de commissie. De commissie verwerpt dat en zou dinsdag stemmen over het voorleggen van een klacht in het Huis om Bannon juridisch te laten vervolgen wegens criminele minachting van het Congres.

Bestorming

De commissie van het Huis van Afgevaardigden werd opgericht om de rol te evalueren die Donald Trump heeft gespeeld bij de aanval op het Capitool op het moment dat het Congres de resultaten van de verkiezingen valideerde. De bestorming gebeurde meteen na een toespraak van Trump, waarin hij de Democraten voor de zoveelste keer beschuldigde van het “stelen” van de verkiezingsoverwinning.

Trump werd impeached wegens het aansporen van een opstand, maar werd vrijgesproken in de Senaat.

Meer over Donald Trump

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie