Belgische fan (63) in coma na aanval op parking omdat hij Manchester City-sjaal draagt, vijf personen opgepakt

 ©  REUTERS

Een 63-jarige Belgische fan van Manchester City is dinsdagavond - na de gewonnen Champions League-wedstrijd van zijn favoriete club tegen Club Brugge - op de snelwegparking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen het slachtoffer geworden van ernstig supportersgeweld. De man ligt woensdagavond nog altijd in coma. Er werden vijf verdachten opgepakt.

Guy Stevens, Michaël Temmerman, Dirk Coosemans en Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Club Brugge-supporters die shuttlebus met Manchester City-fans aanvielen zijn aangehouden

De zestiger uit Meerbeke (Ninove), Guido De Pauw, is de vader van de medevoorzitter van Blue Moon Belgium. Dat is een officiële supportersclub van de ploeg van Kevin De Bruyne waarmee Belgische fans naar thuiswedstrijden en uitwedstrijden gaan kijken. Omdat er nog enkele tickets over waren, nodigde Jurgen De Pauw zijn vader en enkele vrienden uit om met eigen vervoer naar het stadion te gaan.

“We waren met acht, verdeeld over twee auto’s”, zegt hij telefonisch aan onze redactie. “Mijn vader zat niet bij mij in de wagen. Toen ik thuis kwam na de wedstrijd (die met 1-5 gewonnen werd door City, red.) belde ik mijn moeder om te zeggen dat ik thuis was en hij wel zou afkomen. Maar even later belden zijn vrienden me met het slechte nieuws.”

Op de snelwegparking langs de E40 in Drongen, deelgemeente van Gent, was zijn vader met twee vrienden gestopt om een broodje te kopen. “Tijdens het aanschuiven binnen trok plots iemand zijn sjaal weg”, zegt Jurgen. “En die persoon heeft die sjaal meegenomen naar buiten. De vrienden van mijn pa zagen hem ook naar buiten stappen, hebben nog betaald en zijn dan ook gegaan. Maar ze vonden hem niet.”

Coma

Pas toen mensen kwamen te zeggen dat er iemand bewusteloos op de grond lag, vonden ze Guido. De zestiger had een slag op het gezicht gekregen en werd door de hulpdiensten naar het ziekenhuis gebracht. “Getuigen hadden gezien dat er twee auto’s gestopt waren en dat daar iemand uitgesprongen was die de slag gegeven heeft. We zijn vannacht bij hem geweest en hij ligt in coma. Zijn toestand is kritiek (het slachtoffer ligt woensdagavond nog altijd in coma, maar zijn toestand is stabiel, red.). Zijn hersenen zijn beschadigd en de dokters hebben ons niet al te veel hoop gegeven. We hopen wel dat hij erdoor komt, maar de kans is heel miniem dat het volledig ongeschonden zal gebeuren.”

Hij begrijpt het niet, zegt Jurgen. “We gaan al jaren naar wedstrijden in Engeland en Europa, en nooit hebben we miserie gehad. Nu gaan we naar één match in België en hij wordt voor dood achtergelaten.” Hij heeft daarom een duidelijke oproep. “Heb toch respect voor elkaar. Ik ben niet voor Club Brugge en heb in het stadion ook zitten roepen dat hun fans moeten zwijgen, maar als de match gedaan is moet je elkaar respecteren. Dat gebeurt zo in Engeland ook: daar lopen we voor en na de match tussen de fans van andere ploegen. Dat kan daar. Waarom hier dan niet? Dit moet aangekaart worden. Er moet weer respect komen. Stop alstublieft met dit gedrag. Geweld hoort niet in het voetbal.”

LEES OOK. Club Brugge en Manchester City reageren op zwaar geweld na wedstrijd: “Geschokt en bedroefd”

Vijf personen opgepakt

Het parket bevestigt de feiten, die rond 22.40 uur gebeurden. “Er waren een aantal getuigen. De politie kon in de loop van de nacht vijf personen oppakken. Zij werden in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen gearresteerd”, klinkt het verder.

De verdachten werden intussen verhoord, maar het mogelijke aandeel van elk van hen moet nog uitgeklaard worden. Alle vijf verdachten moeten een nacht in de cel blijven, bevestigt het parket. Ze worden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent, die zal beslissen of ze aangehouden worden. Het parket geeft verder geen commentaar op het onderzoek.

Bij Club Brugge is “met afschuw kennis genomen” van het incident. Dat staat te lezen op de website van de club. “Club Brugge keurt alle crimineel gedrag ten zeerste af, zowel binnen als buiten het stadion en stelt verdraagzaamheid voorop. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de Manchester City-supporter.”

Jurgen had ondertussen ook contact met Manchester City, en zowel de ouders van Kevin De Bruyne als de voetballer zelf betuigden hun steun. De club laat in een communiqué op de teamwebsite weten “geschokt en bedroefd” te zijn door het nieuws over de aanval op een van zijn supporters. “We werken momenteel samen met onze collega’s bij Club Brugge en met de Belgische politiediensten en deze van Great Manchester om meer informatie te verkrijgen. Onze gedachten en beste wensen gaan uit naar de familie en vrienden van de in België verblijvende supporter, die in het ziekenhuis is opgenomen.”

Ook Jack Grealish, een van de sterspelers van City, reageerde op Twitter en wenst de man een spoedig herstel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen