Amerikaans leger gooit extreemrechtse soldaat met hitlersnor buiten

 

 ©  United States Attorney for the District of Columbia

Een 31-jarige man is buitengegooid door het Amerikaanse leger. De extreemrechtse man, die al meermaals op het werk was verschenen met een hitlersnor, heeft daarmee een weinig benijdenswaardige primeur te pakken: hij is de eerste militair die ontslagen wordt omdat hij betrokken was bij de bestorming van het Capitool in januari. Dat meldt The Washington Post.

gjs

De 31-jarige Timothy Hale-Cusanelli werkte deeltijds als sergeant bij het Amerikaanse leger. In mei werd hij gedegradeerd tot soldaat – de laagste rang binnen het leger – en een maand later werd hij op staande voet ontslagen na een carrière van twaalf jaar bij het leger.

Aanleiding voor zijn ontslag is het feit dat hij op 6 januari deel uitmaakte van de razende menigte Trump-aanhangers die het Capitool in Washington binnendrong om te vermijden dat Joe Biden tot nieuwe president van de Verenigde Staten gestemd zou worden. De federale autoriteiten verdenken hem ervan illegaal het Capitool binnengegaan te zijn, en van het gebruik van hand- en armgebaren om de bestormers vooruit te jagen en het belagen van politieagenten.

In het onderzoek naar de man werden 44 collega’s verhoord door de politie, en zij schetsten het beeld van “een man met radicale of extremistische opvattingen tegenover Joden, minderheden en vrouwen”, aldus openbaar aanklagers. Hij kwam bijvoorbeeld al meermaals werken met een hitlersnor.

Hale-Cusanelli is daarmee de eerste persoon die uit het leger gezet wordt na de bestorming van het Capitool. Volgens zijn advocaat is het ontslag “niet wettig” omdat zijn cliënt nog niet officieel aangeklaagd is. Hij zei nog dat Hale-Cusanelli zijn ontslag zal aanvechten. Het leger weigerde te reageren. Nog vijf andere militairen zullen aangeklaagd worden in de zaak, zo vernam The Washington Post.

Meer over Verenigde Staten

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie