Niet-gevaccineerden krijgen geen job bij Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA: “Wie weigert, zet zichzelf buitenspel”

95% van het ZNA-personeel is gevaccineerd. 

95% van het ZNA-personeel is gevaccineerd. © BELGA

Antwerpen -

Wie aan de slag wil gaan bij het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA), moet gevaccineerd zijn. Deze beslissing is genomen om de patiënten te beschermen en is alleen van toepassing voor toekomstige werknemers. Van de huidige 6.300 werknemers bij ZNA is 95% gevaccineerd.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan een wetsontwerp om vaccineren verplicht te maken voor wie in de zorgsector werkt. Die wetgeving zou ten vroegste omstreeks Kerstmis kunnen worden goedgekeurd. ZNA besliste al in september om alleen nog personeel aan te werven dat gevaccineerd is. Het gaat niet alleen om zorgverstrekkers, zoals verpleegkundigen. ZNA telt ongeveer 2.500 bedden verspreid over drie ziekenhuizen, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, een psychiatrisch verzorgingstehuis en zeven dagcentra. Met 6.300 werknemers is deze ziekenhuisgroep een grote werkgever in Antwerpen.

Schepen Els van Doesburg.

Schepen Els van Doesburg. © Jeroen Hanselaer

“We namen deze beslissing al in september omdat we zagen dat iedereen overtuigd was dat deze regeling er moest komen”, zegt Els van Doesburg, Antwerps schepen van Gezondheidszorg en ZNA-voorzitter. “Wie geschikt is als kandidaat en nog niet gevaccineerd is, krijgt nog een kans om zich te laten vaccineren. Wie weigert, wordt niet aangeworven. Het principe is duidelijk. Wie weigert zet zichzelf buitenspel.”  svw

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie