Landbouwstraat misnoegd over natuurherstelwerken: “Gracht én weg bedolven onder grond”

Buurtbewoner Jan Smaers bij een deel van de bedolven gracht. 

Buurtbewoner Jan Smaers bij een deel van de bedolven gracht. © Tommy Maes

Mol, Geel -

De eigenaars van stukken weiland ter hoogte van de Landbouwstraat in Mol Ezaart zijn misnoegd over de manier waarop hun servitudeweg en de nabijgelegen gracht zijn behandeld. “Natuurpunt heeft hier plots een hoop grond laten storten. Nu is de gracht verstopt en kunnen we niet meer bij onze eigendom.” Natuurpunt erkent dat er fouten zijn gemaakt.

Natuurpunt is in een gebied tussen de Landbouwweg in Mol Ezaart en de Molseweg in Geel bezig met natuurherstelwerken voor het Grote Netewoud. Zo zijn er onder meer een groot aantal bomen gekapt. Om de afgekapte bomen weg te kunnen voeren werd in de loop van deze week extra grond op een landweg gestort, maar volgens buurtbewoners en grondeigenaars verloopt dat niet zoals het hoort.

Dirk Heurckmans () is misnoegd over de situatie.

Dirk Heurckmans () is misnoegd over de situatie. © Tommy Maes

“Ze hebben hier plots vrachtwagens vol grond op de weg en in de gracht ernaast gestort”, zeggen grondeigenaars Dirk Heurckmans en Luc Segers. “Dat is dinsdag begonnen, zonder dat iemand in de buurt hiervan op de hoogte was. En nu ligt de hele gracht verstopt waardoor het niet lang duurt voordat de weiden hier onder lopen als het blijft regenen. En die grond die ze hier hebben gestort, is ook niet pluis. Dat is geen zand zoals normaal wordt gebruikt, maar een soort papperige klei. Nu is alles hier zo drassig dat we niet meer aan onze eigendom kunnen geraken. En dan vragen we ons ook af hoe ze nadien die rommel weer uit de gracht gaan krijgen.”

De gracht is nagenoeg dichtgelegd door de ingreep.

De gracht is nagenoeg dichtgelegd door de ingreep. © Tommy Maes

Ook buurtbewoner Jan Smaers is niet opgezet met de manier waarop er tewerk is gegaan. “Deze weg is een servitudeweg, maar is wel eigendom van een van de grondeigenaars”, zegt hij. “En de gracht die ernaast loopt, is ook een officiële waterloop. Je mag die toch niet zomaar bedelven met overtollige grond. Onlangs had een boer in Geel nog een boete aan zijn been omdat hij een tak had afgezaagd die boven zijn veld hing en dit zou dan wel mogen. Dat is toch onbegrijpelijk. Natuurpunt spreekt hier dan ook nog over ‘Het Grote Netewoud’, maar hoe kan je dit een woud noemen als je al die bomen kapt? Hier vlakbij heeft nog iemand een vijver. Die kan daar nu niet meer bij. Dit is toch geen manier om natuurbeheer te doen.”

Een aantal bomen die op het achterliggende gebied is gekapt.

Een aantal bomen die op het achterliggende gebied is gekapt. © Tommy Maes

Natuurpunt erkent dat er fouten zijn gemaakt. “De weg bevindt zich op de grens met Geel en Mol, waardoor er enkele administratieve misverstanden zijn ontstaan,” zegt Manu Büscher van Natuurpunt. “Daarnaast spelen de natte weersomstandigheden een rol in de situatie waarbij een deel van de aangevoerde grond in de grachten terechtkwam. Deze grachten worden om erger te voorkomen weer opengemaakt door de aannemer. Voor de verdere opmaak van de weg en de timing daarvan, zijn we in overleg met de gemeente Mol om tot een duurzame oplossing te komen. We trachten zo snel mogelijk een overleg te organiseren met alle betrokken partijen, ook de buurtbewoners.”

De natuurherstelwerken in het Grote Netewoud omvatten broekbosherstel. “Ook waardevolle open natuur heeft een plaats in het woud”, zegt Büscher. “Nabij de Landbouwstraat gaat het om een zone met een aantal vroegere turfputten die we in ere herstellen. Het hele gebied werd in de tweede helft van vorige eeuw ingericht als weekendrecreatiezone met diverse koterijen en afsluitingen. Die breken we af om de oevers op te ruimen en ze een meer natuurlijk profiel te geven. De uitgevoerde werken zijn vergund of opgenomen in het bestaande beheerplan voor het gebied.”

  (Tommy Maes )

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio