Abdi: “Laatste 2 kilometer leken 10 kilometer te duren”

 

 ©  ANP

Bashir Abdi stelde zondag het Europees record op de marathon gevoelig bij. De olympische bronzenmedaillewinnaar snelde in Rotterdam naar 2u03’36’’, een verbetering met 40 seconden. “Onderweg had ik helemaal niet in de gaten dat ik op weg was voor een tijd onder de 2u04.”

Milan Augustijns

LEES OOK. Van Somalische oorlogsvluchteling tot onze beste marathonloper ooit: de levenslijn van Bashir Abdi

“Mijn vraag aan de organisatie was om halverwege door te komen in 1u02’20”, maar we passeerden nog eens twintig seconden sneller. Hola, dacht ik”, blikte Abdi terug op zijn recordrace. “Na 25 kilometer zat ik achterin de groep om te drinken. Drie mannen van hetzelfde management hadden net dan afgesproken om te versnellen en ik was er niet bij. Ik heb geprobeerd om er heel geleidelijk naartoe te lopen en niet in één ruk. Dat is het zwaarste stuk van het parcours met wat hoogtemeters, dus mocht ik mij daar niet opbranden. Ik ben stelselmatig opgerukt en heb het verstandig aangepakt.” Abdi kon onderweg rekenen op de steun van het publiek. “Ik wilde het hier in Rotterdam klaren. Dit is een thuiswedstrijd. De toeschouwers langs de kant waren fantastisch. Ze schreeuwden mijn naam, op bepaalde stukken werd ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van.”

Verdiende vakantie

Op het einde werd het nog even zwaar, al kan dat moeilijk anders in een marathon. “Die laatste twee kilometer, what the fuck was dat. Die leken wel tien kilometer te duren. Ik kreeg onderweg de boodschap dat ik op schema zat, maar had helemaal niet door dat ik onder de 2u04 zou gaan. Ik ben iemand die zo weinig mogelijk op de klok kijkt en gewoon zijn gevoel volgt. Deze chrono is echt fantastisch. Ik ben een gelukkig man. Mijn seizoen is meer dan geslaagd. Nu kan ik eindelijk mijn verdiende vakantie tegemoet.” Abdi prikte ook nog even naar zijn Nederlandse maatje Abdi Nageeye, die hem tijdens de olympische marathon vooruitbrandde en daar zelf zilver won. “Abdi heeft misschien zilver op de Spelen, maar hij kan niet zeggen dat hij Rotterdam gewonnen heeft of Europees recordhouder is”, klonk het met een brede grijns.

Coach Gary Lough: “Als ik eerlijk ben, had ik dit wel verwacht”

Gary Lough, de Britse coach van Bashir Abdi, was uiteraard een trotse trainer. Echt verrast was hij niet. “Als ik eerlijk ben, had ik dit wel verwacht”, klonk het bij de man die ook Mo Farah coacht.

Na een rustperiode en enkele weken vol festiviteiten en sponsorverplichtingen, restte Bashir Abdi nog slechts een korte periode om zich voor te bereiden op Rotterdam. “De voorbereiding was inderdaad krap na de Spelen, vooral omdat Bashir in augustus heel veel verplichtingen had en weinig trainde, maar de trainingsstage in Font-Romeu nadien was heel goed”, vertelt Gary Lough. “Als ik eerlijk ben, had ik dit dus wel verwacht.”

Teert Abdi dan nog altijd op zijn olympische vormpiek? “Nee. De Spelen zijn verleden tijd en we zijn al in een nieuwe fase aanbeland, maar die medaille daar heeft hem wel veel vertrouwen gegeven”, aldus Lough. “Hij gelooft nu ook zelf dat hij internationale races kan domineren en winnen. Daarin zit het grootste verschil tussen de Bashir van voor en na de Spelen. Zijn potentieel was er al langer, maar zijn zelfvertrouwen bleef soms wat achter. Hopelijk gaan we in de toekomst nog meer zien.”

Op zijn 32e ontdekt de Gentenaar stilaan zijn ware potentieel. Of de limiet nu bereikt is, zal de toekomst moeten uitwijzen. “Ik spreek niet graag van grenzen”, zegt Lough. “We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Als hij prijzen blijft winnen en toptijden blijft lopen, kunnen we nog wel even door.”

Hoe de planning voor 2022 er voor Abdi uitziet, is nog geen uitgemaakte zaak. “Die beslissing is nog niet genomen. In de zomer opteren we waarschijnlijk eerder voor het WK in Eugene dan voor het het EK in München. We gaan hem nu eerst wat rust gunnen, en daarna eens samenzitten”, besloot Lough.

(mla)

Meer over Bashir Abdi

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie