Brons (en tranen) in WK-ploegkoers voor afscheidnemende Kenny De Ketele en Robbe Ghys: “We hadden kunnen winnen”

 

 ©  REUTERS

Kenny De Ketele (36) en Robbe Ghys (24) hebben brons gepakt in de ploegkoers op het WK baanwielrennen in Roubaix. Het was voor De Ketele, die vrijdag zilver won in de puntenkoers, zijn laatste internationale wedstrijd.

De Belgen startten zeer goed in de ploegkoers. Ze sprokkelden twee punten in de eerste sprint en de volle vijf in de tweede. Het bracht hen meteen aan de leiding en ze werden ook tweede in sprint drie. De Ketele en Ghys bleven goed attent en pakten opnieuw de volle buit in sprint vijf. Frankrijk (Benjamin Thomas en Morgan Kneisky) en Groot-Brittannië (Ethan Hayter Oliver Wood) bleven het dichtst in de buurt. Tot Italië (Simone Consonni en Michele Scartezzini) een bonusronde pakten en de leiding overnamen. Ook de Fransen gingen na enkele sprinten over onze landgenoten. Halfweg stonden ze gedeeld derde met titelverdediger en olympisch kampioen Denemarken (Michael Morkov en Lasse Norman Hansen).

De Belgen pakten daarna wel wat punten, maar de concurrentie ook. Dus probeerden ze een bonusronde te pakken. Tevergeefs, maar het leverde onderweg wel weer vijf punten op en bracht hen weer op brons. De Denen rukten op naar de leiding en Frankrijk duwde België naar plaats vier. De Britten deden in finale de boel ontploffen, samen met Denemarken en Italië. De Belgen en de Fransen moesten achtervolgen en deden dat. Alle toppers namen een ronde, maar voor de slotsprint (voor dubbele punten) stonden ze vierde. Maar een tweede plaats volstond voor brons. Denemarken won, het zilver was voor Italië.

De Ketele: “Ik zat weer heel dicht bij mijn beste vorm ooit”

“Ik weet niet welk gevoel ik heb. Trots op die medaille, maar we hadden evengoed kunnen winnen”, reageerde Kenny De Ketele. Maar op bepaalde momenten ging het net niet of zaten we net wat minder geplaatst. We startten zeer goed, misschien iets te fel. Maar dat die Italianen een baanronde pakten was sneu, wij gingen sowieso niet reageren. Dat was aan de topfavorieten Denemarken, Frankrijk en de Britten. Maar ik zat toch weer heel dicht bij mijn beste vorm ooit en Robbe was ook sterk. Dit was een koers van heel hoog niveau.”

Robbe Ghys laat tranen de vrije loop

Robbe Ghys liet zijn tranen de vrije loop. “Ik besef dat dit de laatste keer op dit niveau met Kenny is en dat doet pijn. Ik ben zo fier dat ik dit met hem heeft meegemaakt. Hij heeft mij groot gemaakt op de piste. Maar ik keer het baanwielrennen niet de rug toe. Ik wil er staan op de Olympische Spelen van Parijs. Met wie? Met de beste. Er zijn wat jonge gasten die veel progressie maken en er is ook nog Lindsay De Vylder.”

Het was voor De Ketele, die vrijdag zilver won in de puntenkoers, zijn laatste internationale wedstrijd. Hij rijdt enkel nog de zesdaagsen van Gent en Rotterdam. “Ja, dat staat vast hoor.”

Om daarna bondscoach te worden in opvolging van Peter Pieters? “Dat mag zeker van mij, hij is ook een kanjer naast de piste”, aldus Ghys.

 

 ©  ISOPIX

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie