Rune Herregodts wint de Ronde van Drenthe na knappe solo: “En nu vakantie”

 

Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) heeft zondag de 58e editie van de Ronde van Drenthe (cat. 1.1), met start in Assen een aankomst na 188,5 kilometer in Hoogeveen, aan zijn palmares toegevoegd.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

De 23-jarige Lokeraar rondde een solo netjes af. De Italiaan Andrea Pasqualon won de sprint voor de tweede plaats voor de Nederlander Dylan Groenewegen. Arne Marit, net als Rune Herregodts een renner uit de Sport Vlaanderen-Baloise ploeg, werd 5e. Thimo Willems, ook al een ploegmakker van de laureaat, legde beslag op de 7e plaats. 

Rune Herregodts pakte zo op de valreep alsnog een zege dit seizoen nadat hij eerder al derde werd in de Trofeo Calvia en een 4e plaats liet optekenen in de individuele tijdrit van de Baloise Belgium Tour.

Drie renners kleurden een vroege vlucht die ontstond na zowat 10 kilometer wedstrijd. Daar maakten Rune Herregodts, de Nederlander Adriaan Janssen en de Duitser Pierre Pascal Keup deel van uit. Het peloton liet het trio tot zo’n vijf minuten voor rijden. Met verloop van tijd trokken de renners van Intermarché-Wanty Gobert het tempo in de grote groep gestadig aan op. Rune Herregodts en Adriaan Janssen bleken te geloven in de goede afloop van hun vlucht. Voor Pierre Pascal Keup ging het allemaal veel te snel en hij moest afhaken. 

Uit het peloton was ondertussen een tegenreactie op poten gezet. Een groepje met Jan Bakelants, Coen Vermeltfoort, Rick Pluimers en Sjoerd Bax had de jacht op Herregodts en Janssen geopend. Ook voor Janssen ging het in volle finale veel te snel en zo mocht Rune Herregodts de slotkilometers alleen voor zijn rekening nemen. De achtervolgende groep werd opgepeuzeld door het peloton maar de grote groep kwam te laat om ook Herregodts nog in te rekenen.

“Nu even fiets aan de kant”

Meteen de eerste profzege voor de Lokeraar. “Ik had eigenlijk niet verwacht om de nul al weg te vegen dit jaar maar het is me dan toch in mijn laatste koers dit seizoen gelukt”, glimlachte Herregodts na afloop. “We waren met een sterke ploeg afgezakt naar de Ronde van Drenthe. Aan motivatie ontbrak het ons zeer zeker niet. We wilden ons laten gelden in de laatste koers van het seizoen.”

“Het was niet de bedoeling om zo vlug al en met slechts drie man weg te rijden”, ging Herregodts verder. “Ik sprong naar die andere twee renners maar achter mij hielden ze de benen stil en we waren weg met drie. Er is dan geen weg terug. Het kwam er dan op aan een mooie snelheid aan te nemen waarmee ook het peloton vrede kon nemen. Pas de laatste 50 kilometer draaiden we vol het gas op en zo moest Keup er al snel af. Ook bij Janssen was het beste eraf en zo nam ik wat meer en langere beurten voor mijn rekening. Bij de laatste passage op de Vamberg moest ook hij eraf en ben ik vol doorgegaan. Er restte mij dan nog 13 kilometer in de tegenwind tot de finish in Hoogeveen. Ik moet mijn ploeg bedanken. Zonder hen had ik deze zege niet behaald want zij stopten achter mij perfect af.”

Het wegseizoen zit er nu helemaal op. “Ik ga even genieten van een korte vakantie. Twee of misschien wel drie weken zonder fiets”, besloot Herregodts. “Daarna bouw ik weer op naar volgend seizoen. Zo’n zege in de laatste koers van het seizoen is altijd mooi.”

Meer over Rune Herregodts

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie